Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Paks II: formálódik az ár

Paks II: formálódik az ár

Belendülhetnek a paksi atomerőmű két új blokkja építésének előkészületei, miután az Országgyűlés a minap jóváhagyta a beruházás orosz hitelen alapuló finanszírozási megoldását, majd Aszódi Attilát, a BME Nukleáris Technológiai Intézetnek igazgatóját kinevezték a projekt kormánybiztosává - írja a Világgazdaság.

„Mindenekelőtt a beruházás kapcsán született együttműködési és hitel-megállapodások tartalommal való megtöltésén kell dolgoznom. Ilyenek a műszaki megvalósítás feltételei, az üzemanyagok szállítása és a használt üzemanyagok visszaszállítása, a majdani üzemeltetés és a karbantartás mikéntje” – mondta Aszódi Attila.

A munka egyes részei már megkezdődtek: az MVM Paks II. Zrt. például közel egymilliárd forintért megbízta a lengyelországi Geofyzika Torunt a beruházás és környezete három dimenziós terepvizsgálatával, tart a lehetséges hazai beszállítók tájékoztatása és listára vétele, sőt, a Világgazdaság információi szerint a kivitelező Roszatom több nemzetközi beszállítói pályázatot is kiírt a projekt kapcsán.

Hasonló lendülettel gyűlnek a bővítéssel kapcsolatos aggályok is, részben a majdani blokkok által termelt árával, részben üzembe helyezésük időzítésével kapcsolatban. A legalacsonyabb majdani önköltséget Hárfás Zsolt, az AtomenergiaInfó szakértője valószínűsítette. Jelenlegi hazai feltételekkel, műszaki gazdasági és hitelparaméterekkel számolva közel 17 forintos önköltséget hozott ki kilowattóránként, a 21 éves hiteltörlesztés után – mai áron – pedig kilowattóránként csak közel 9 forint lesz az új blokkok működési költsége. A Népszava magasabb árakat közölt. Eszerint a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont 30 forint körüli árat számított, a GKI Gazdaságkutató 25-26, az ellenzék 30, Aszódi Attila és szakértő társai pedig 28,89 forintot. „Nincs ellentmondás a számok között, csak másra vonatkoznak” – mutatott rá lapunknak Aszódi Attila, aki teljes élettartamra vetített egységköltségként szintén 16-17 forintos árra számít, más adatok jönnek viszont ki, ha más időtartamot veszünk a hitel visszafizetésének időtartamaként.

Mégis kérdés, hogy versenyképes lesz-e Paks II. árama. Hegedűs Miklós , a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője szerint aligha. Mint mondja, Paks II. részben az orosz hitel 4-5 százalékos kamata miatt 10-15 százalékkal drágábban fog termelni a rivális atomerőműveknél. A kamatban megjelenő országkockázati felár a csehországi beruházásnál csak 1 százalék. Mégis az atomerőmű mellett szól, hogy a hazai megújuló-, vagy szénalapú energiatermelés még többe kerülne. A magyar gazdaságnak tehát tartósan szembe kell néznie a viszonylag magas, az átlagos inflációnál jobban növő energiaárakkal. Hegedűs Miklós szerint azonban a fő gond az első új blokk túl korai, 2024-re tervezett átadása, akkor ugyanis a térségben jelentős áramtúlkínálat várható. Ezért az üzembe helyezéssel ki kellene várni az első, működő paksi blokk 2032-es leállítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben