Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Május 09. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Pisti kezén kattant a bilincs - galéria

Pisti kezén kattant a bilincs - galéria

Ádász István (Pisti) alig pár nappal ezelőtt kétszázzal száguldott egy Maseratival, és ma bilincs kattant kezén.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy múltkor születésnapi ajándékba kapta a feleségétől a vezetést a repülőtér biztonságos aszfaltcsíkján, ma pedig rajta mutatták be a rendőrök, milyen az, ha nem látó bűnelkövetőt állítanak elő.


Pisti kezén kattant a bilincs, szerencsére a kulcsa is megvolt - a képre kattintva megtekintheti galériánkat (fotó: Such Tamás)


A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének tagjait a rendőrség Munkácsy utcai tanácsadó irodájában látta el jó tanácsokkal kedden délután Telekné Furák Mónika rendőr alezredes és Bátkai Miklós rendőr őrnagy. A találkozón olyan információk hangzottak el, amelyeket nem árt, ha mindnyájan megszívlelünk. A bűnesetek közül országosan és megyénkben is a vagyon elleni bűncselekmények részaránya a legnagyobb, így ezek kivédésére, korlátozására irányultak a tanácsok.


Elmondták, hogy kertes házaknál jó védelmet adhat, ha kutyát tartunk, és a megfelelő állapotú, legalább 180 centiméter magas kerítésnek is visszatartó ereje lehet. Az ajtónak legalább négy centiméter vastagnak kell lennie, és jó, ha egy vagy több biztonsági zárat is felszerelünk. Fontos odafigyelni arra, hogy a kertkaput és a bejárati ajtót akkor is zárjuk, ha otthon vagyunk, ha pedig elmegyünk, a kulcsot ne a kertkapura akasszuk, vagy ne a megszokott helyekre tegyük (például ne a lábtörlő alá). Ha távol vagyunk az otthonunktól, a rend őrei szerint érdemes bekapcsolva hagyni egy rádiót, vagy felkapcsolva hagyni egy lámpát, így azt a látszatot kelthetjük, hogy van valaki a házban. A csengőt viszont célszerű kikapcsolni, mert ha párszor becsenget a betörő, és arra nem jön ki senki, akkor biztosan tudhatja, hogy üres a lakás. Ha hosszabb időre hagyjuk magára az otthonunkat, idegeneknek ne említsük, viszont egy jó szándékú szomszédot érdemes beavatni, hogy például kiürítse a leveles szekrényt. Ha házalót engedünk be, és még vásárolunk is, vigyázzunk, hogy ne lássa, honnan vesszük elő a pénzt, illetve fogjunk gyanút, ha többen jönnek, és az egyik visszamegy a lakásba azzal, hogy ott felejtette a mobilját. Ha valaki azzal akar bejönni a lakásunkba, hogy valamilyen szolgáltatótól jött, hívjuk fel nyugodtan a szolgáltatót, mielőtt beengednénk. Használt műszaki cikkeink esetében jó, ha megőrizzük a használati útmutatót és garanciajegyet, mert azokon rajta van a termék fotója illetve gyári száma, a rendőrség ez alapján el tud indulni, ha eltulajdonítják. Ha pedig arra megyünk haza, hogy az ajtót betörték, ne lépjünk be a lakásba – mert bent lehet a betörő, és így a nyomokat is megváltoztathatjuk – hanem hívjuk a 107-es vagy a 112-es számot.


A nem látó Ádász István – az egyesület alelnöke – a találkozón megkérdezte: a vak ember honnan tudhatja, hogy például valóban egy rendőr intézkedik vele szemben? Erre odalépett elé Sitkei Endre rendőr főtörzsőrmester akinek a ruháján mindent megtapinthatott. Pisti, miután kicsit elégedetlenkedett, hogy nem rendőrnőről van szó, alaposan „végignézte” a rangjelzéseket, a jelvényt, a ruha tartozékait. Közben körbejárt egy gumibot és egy jelvény, amit szintén mindenki végigtapogatott, utána pedig Pistin mutatták be, milyen az, amikor megbilincselnek egy bűnelkövetőt.


A jó hangulatú találkozó egy olyan párbeszéd kezdete volt, amit a jövőben a rend őrei és a gyengénlátók is folytatni szeretnének. Addig is az egyesület hírlevélben kap tájékoztatást arról, mikor mire érdemes odafigyelni, hogy közülük is lehetőleg minél kevesebben váljanak bűncselekmények áldozatává.


Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.