Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Augusztus 26. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pofon a Samsungnak, Olajág és Aranyalkony, a bíró, ha visszatér – mindez a lapszemlében

Pofon a Samsungnak, Olajág és Aranyalkony, a bíró, ha visszatér – mindez a lapszemlében

1,05 milliárd dolláros kártérítést kell fizessen a Samsung, miután egy kaliforniai bíróság megállapította, hogy Apple-fejlesztéseket másolt – közli a Metropol. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek nyilatkozott az euroválság és az iráni-izraeli konfliktus hátteréről, míg a Népszabadság az Aranyalkony-cégcsoport felvásárlásáról számol be. Még a jogászok sem tudják pontosan, mi történik akkor, ha egy nyugdíjazott bírót a munkaügyi bíróság visszahelyez pozíciójába – mutat rá a Magyar Hírlap.

A Samsung dél-koreai ipari csoportot arra ítélték, hogy fizessen 1,05 milliárd dollár kártérítést vetélytársának, az amerikai Apple-nek szabadalmi jogainak megsértése miatt - jelentette helyi idő szerint pénteken az amerikai sajtó. A San Jose-i (Kalifornia) bíróság szerint a Samsung a forradalmian új iPhone és iPad készülékekben használt műszaki újításokat tulajdonított el az Apple-től. A pereskedés több mint egy éven át folyt, és még most sem biztos, hogy lezárul, mert fellebbezés várható a dél-koreai cég részéről. Az utóbbi szintén beperelte az amerikai vállalatot 422 millió dollárra, de ezt a bíróság elutasította.

***

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel készített interjút közöl a szombati Magyar Nemzet. Mint az mno.hu-n is olvasható, Nógrádi szerint nehéz megértetni az euróövezethez csak néhány éve csatlakozott közép-európai tagállamokkal azt a kissé tudathasadásos állapotot, hogy miért is támogassanak pénzügyileg olyan EU-tagállamokat, amelyek több évtizedig élvezték a tagság adta lehetőségeket. A szakértő szerint a jelenlegi euróválságot az is súlyosbítja, hogy a gazdaságilag jó helyzetben lévő tagállamok közül többen nem bánnák, ha a közös valutáról visszatérnének a régen bevált nemzeti fizetőeszközökhöz. Izrael Iránnal szembeni háborús retorikájával kapcsolatban úgy véli, a harmincnapos hadművelettel és ötszáz áldozattal számoló kijelentésekkel Izrael inkább az Egyesült Államokra kíván nyomást gyakorolni, amely nélkül nem lehet sikeres offenzíva.

***

A jövő hét elején aláírhatják az 1300 nyugdíjasról gondoskodó Arany Alkony idősotthonokat birtokló cégcsoport megvásárlásáról szóló szerződést. A szükséges dokumentumok állítólag már készen állnak, s csak a szerződéskötés időpontjában és a helyszínben kell megállapodniuk a feleknek, ám az idős emberek és a hitközség segítségére siető két európai zsidó alapítvány egyelőre nem kíván a nyilvánosság elé lépni. Nem közölt róluk információkat Nógrádi Bálint, az Arany Alkony idősotthonok üzemeltetésére, illetve az épületek fenntartására vállalkozó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) gazdasági vezetője sem – írja a Népszabadság.

A hitközség mindenesetre bízik abban, hogy a tulajdonviszonyok rendezése előrébb mozdítja a működési engedély kiadását is. A kérelmet már beadta az EMIH által létrehozott Olajág Otthonok egyházi intézmény, így a „labda”most az engedélyeket kiadó kormányhivatalnál, illetve az ellátási kötelezettséggel terhelt fővárosi önkormányzatnál van

***

Egyelőre óvatosan nyilatkoznak a Magyar Hírlap által megkérdezett jogászok is arról, hogy mi történik akkor, ha a korhatárváltozások miatt nyugdíjba küldött bírákat a munkaügyi bíróságok jogerősen visszahelyezik pozícióikba. A lap forrásai szerint ebben az esetben alapvetően a bírák jogállására vonatkozó egyedi szabályozás alapján újra kell pályáztatni az adott pozíciót. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mivel minden eset egyedi, természetesen más megoldások is születhetnek. Ahogy az Országos Bírósági Hivatal is hangsúlyozta tegnapi közleményében: a közpénzekkel való felelős gazdálkodás követelményeit szem előtt tartva nyitottak a felperesek egyezségi ajánlataira. Az általános vélemény szerint azonban nem érdemes még annyira „előreszaladni”, miután csak elsőfokú ítéletek születtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.