Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Május 24. 10:36, péntek | Belföld
Forrás: MTI

PSZÁF-büntetést kapott a KDB Bank a tranzakciós illeték ügyfelekre terheléséért

PSZÁF-büntetést kapott a KDB Bank a tranzakciós illeték ügyfelekre terheléséért

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tízmillió forint bírságot szabott ki a KDB Bank Zrt-re, mert a hitelintézeti törvényt megsértve, új díj bevezetésével terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire - közölte a PSZÁF pénteken az MTI-vel.

A hatóság megtiltotta a jogsértés folytatását, és kötelezte a bankot a jogtalanul beszedett mintegy 80 millió forint visszafizetésére az ügyfeleknek.
A közlemény szerint a PSZÁF márciusban fogyasztóvédelmi témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatónál a tranzakciós illeték bevezetésével kapcsolatban, azok eredményét nyilvános határozatokban teszik közzé.
A KDB Bank Zrt-nél végzett vizsgálat megállapította: a bank 2013. január 1-jétől "Illetékköteles fizetési művelet felára" elnevezéssel új díj alkalmazását kezdte meg a már korábban megkötött számlaszerződései esetében, a hitelintézet által elismerten a tranzakciós illeték áthárításának okából. A hitelintézeti törvény rendelkezése szerint azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható.
A történtek miatt a PSZÁF a jogsértő magatartás azonnali megtiltása mellett 10 millió forint bírságot szabott ki a KDB Bank Zrt-re. A PSZÁF kötelezte a hitelintézetet: legkésőbb 2013. július 31-ig fizesse vissza ügyfeleinek a jogsértő módon beszedett díjakat. A vizsgálat szerint a hitelintézet havonta közel 20 millió forint összegű díjat szedett be, így az intézménynek a 2013. január-május hónapok után mintegy 80 millió forintot kell visszatérítenie ügyfeleinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.