Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Szeptember 21. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Épülnek a tisztítómedencék - galéria

Épülnek a tisztítómedencék - galéria

A tisztítómendencék építésével megkezdődött a 3,7 milliárdos szennyvíztisztító telep korszerűsítése. A telep a legújabb technológiák felhasználásával, naponta húszezer köbméter szennyvíz megtisztítására lesz képes.

A keletkező szennyvíziszapból biogázt állítanak elő, ennek elégetésével villamos- és hőenergia keletkezik, amit a helyszínen használnak fel. Az iszapból mindemellett a mezőgazdaságban felhasználható komposzt is készül majd. Az épülő telepet Hanó Miklós alpolgármester, a vízmű részéről Nagy Ferenc, a kivitelező részéről pedig Bán Lajos mutatta be csütörtökön.

Bánfi Ádám (b) Hanó Miklós, Nagy Ferenc és Bán Lajos mutatta be az épülő telepet - a képre kattintva megtekitheti galériánkat (fotó: Such Tamás)

Hanó Miklóstól megtudtuk, hogy Békéscsaba eddigi legnagyobb beruházása keretében már kiépült 172 kilométernyi új, környezetbarát szennyvízcsatorna, most a lakossági rákötések vannak folyamatban, és az elmúlt hetekben megkezdődött a szennyvíztelep korszerűsítése is. Az alpolgármester hangsúlyozta: ha minden elkészül, a talajvíz mértéke csökken és a környezetet, élővilágunkat sem szennyezzük tovább.

– Bár már a hatvanas években létezett Békéscsabán egy hálózat, a szennyvíztisztítás a hetvenes években indult, a nyolcvanas években pedig megépült a csepegtető-testes rendszer, amely felett eljárt az idő. Most egy korszerű, az uniós szabványoknak és az elvárásoknak mindenben megfelelő szennyvíztelep épül, amelynek kivitelezése a tisztítóberendezések kialakításával indult – mondta Nagy Ferenc, a vízművek közép-békési szennyvízágazatának vezetője.

A korábbi telep napi 28 000 köbméter szennyvíz befogadására volt alkalmas, ezt akkoriban arra méretezték, hogy ne csak a lakosság, hanem a Békéscsabán működő gyárak, üzemek szennyvizeit is kezelni tudja. Azóta az üzemek száma jelentősen csökkent, életünkben pedig egyre fontosabb szerepet kap a víztakarékosság, így az új telep napi befogadóképességét 20 000 köbméterre tervezik, de ennél akár jóval több szennyvíz mechanikai és biológiai tisztítására is alkalmas lesz.

Zajlik a tisztítómedencék építése

Bán Lajos, a kivitelező Békéscsaba EHI-2010 Konzorcium (tagjai: az EuroAszfalt Kft., az A-Híd Zrt. és az Inwatech Kft.) képviseletében hozzátette: a tisztítómedencék megépítése mellett a korszerűsítés fontos eleme a keletkező szennyvíziszap kezelése, az ehhez szükséges berendezések, csarnokok, egyéb létesítmények megépítése. A munkák során egyébként 7700 köbméter vasbeton szerkezetet, 450 tonna betonacélt építenek be, és mintegy 4000 köbméter újrahasznosítható anyagot bontanak el.

A telep természetesen a korszerűsítés alatt is üzemel, a városból érkező szennyvizet folyamatosan fogadja és kezeli. A kivitelezési munkák várhatóan a jövő év végéig tartanak. A nemrégiben indult fejlesztéssel a szennyvíz tisztítása, kezelése és a komposztálás a legkorszerűbb technológiával történik, az új tisztítási rendszer ugyanis kimagasló biológiai tápanyag, azaz foszfor- és nitrogén-eltávolítást biztosít. Ezt követően az Élővíz-csatornába érkező, megtisztított szennyvíz a legszigorúbb előírásoknak is megfelel majd, és egészségesebb, tisztább környezetben élhetünk.

M.E.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: