Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Január 15. 18:25, hétfő | Sport

Rally: Mentünk amíg a technika bírta…

Rally: Mentünk amíg a technika bírta…

Interjú Markovics Gyurival, aki az év végét a Hungaroringen töltötte a 19. Szilveszter Rallyn, ami sajnos rövidre sikerült.

Mi is történt, hogy ideje előtt fejeztétek be a versenyt?

- Ez egy igazi széria Honda, de lehet, hogy amikor ez a jóindulatú finomítás történt az autóval, mármint széria computer alkalmazása, senki nem gondolt ara, hogy egy G szenzor ügyel a biztonságunkra. Nagy oldalcsúszások esetén egyszerűen vészprogramra kapcsolt. Az első gyorson hatszor álltam félre áramtalanítani és újraindítani. Természetesen lázasan kerestük a megoldást. A szervizben Galambos Attila rally fanatikus barátunk épp arra járt, és érdeklődött, hogy hogy állunk, majd viccből elsütöttem a G szenzort, erre Ő teljesen komolyan, igen, ez okozhatja. Majd pillanatok alatt felkutatta a neten valami hondás zeg-zugban, hogy mit is kell ilyen esetben likvidálni. Gondolom valami japán tuning oldal videója lehetett. Mint a filmekben mikor az izzadtság az épp robbanni készülő bomba vezetékei közé csöpög a főhős homlokáról, és gondolkozik, hogy melyik kábelt csippantsa el. Aztán megöleli és megcsókolja a hősnő mellékszereplőt. A mi akciónk is épp ilyen volt. Nem robbant. Ezután működött. Ezúton is hálás köszönet a segítségért.

Amíg mentetek, hogy éreztétek magatokat?

- Az első körben nem volt hátul esőgumink. A pálya sokkal jobban tetszett, mint a régebbi. Kicsi módosítások, de a verseny jellegének megfelelően sokkal biztonságosabb lett így.

A második körre föltettünk hátra is két RKW7-es Pirellit, innentől kezdve nagyon is tetszett a Honda! Kezdtünk autózni. Szegedi Máté, új navigátorommal az ismerkedést a hangosítás akadályozta. Tönkrement. Már nem először. Lesújtó, amikor sípol, artikulálatlanul és hazavág egy ilyen rövid élményt, mint ez a verseny. Megveregettem Máté térdét, hogy nyugi, üljön és élvezze a környezetet. Aztán utolértünk egy VFTS-t, nyilván nem engedett el, kriminális érzés, hogy nem tehetsz semmit csak utána kell kocognod, legszívesebben nekimennél. De ugye aki a magyar autópályán közlekedik, annak jobb, ha arca sem rezzen a jobbra tartás figyelmen kívül hagyásától. Csak a pályamatrica, nem kerül százezer forintba, mint itt a nevezés. Sötét szürke vadállat volt. Gőzöm sincs, hogy ki. Javaslom széria visszapillantó tükör beszerzését nekik. Legalább erre a futamra.

Másnap reggel az abszolút 139. helyezésemmel kiszámoltam, hogy kb. mikor rajtolok és két tükörtojás után elindultam Zuglóból Nagykovácsiba, Tibi barátomhoz, hogy kölcsönkéjem az átbeszélőjét. Ide is adta. Ittunk egy kávét, ez kb. 2 perc nyugalmat jelentett a reggel folyamán, majd vissza a ringre. És ekkor jöttek a telefonok. Gyuri, de laza vagy, hol vagy már? Róbert Károly körút? Miért is, mi van már? Hát épp a gyűjtőbe kellene menned. Huh. Sietősre vettem, mire odaértem a Honda járó motorral várt az első gyors rajtjánál a sárga tábla előtt. Bevallom ez nem volt annyira vidám érzés. Ez az egyik visszatérő rémálmom, hogy a ralin nem érek oda valahová. Átültem, közben szaladtak utánam a biztonságiak, hogy behajtottam a rajtig az utcai autómmal. A Hondában kérdeztem Mátét, hogy hány percet késünk épp. 4, jött a válasz. És akkor megszállt a nyugalom. Nem csak a raliban szereztem ezt a képességem. Megfordultam és ellentétes irányban elindultam felmelegíteni a bakelit hideg gumikat. Nem akartam még a csodás eredményünket egy kasznicserével is megkoronázni.

Természetesen a kölcsön hangosításra nem jutott idő, így a rajtnál még a telefon a fülemen, hogy hová kell hozni a két gyors közé a hangosítást. Letettem, 10mp a rajtig. Derűs nyugalommal rajtoltam, csak a sípoló, visító hangosítás próbálta az idegeimet tépázni. Nem ment neki. Hallottam Mátét kizártam a sípolást, leforgattam az autót és helyén volt minden. Beérve a Ringre aztán jött egy újabb fütyülés. Ez már a váltó volt. Gondoltam félreállok az első adandó biztonságos helyen, hogy ne k..-jam szét teljesen. Aztán kattant több nagyot és szinte blokkolt a kerék ahogy eltört a végáttétel. 30 méter volt a kihajtási lehetőségig. Szegény Honda, jól nézett ki ott letámasztva a téli, alacsony szögben beeső napfényben. Kocogtunk a fűben vissza a szervizbe, hogy ne fagyjunk meg.
Ez a futam törölve az emlékek közül. Nincs vele bajom, csak ez nem az én világom. Meg sem néztem, hogy miért kellett 60 perccel hamarabb rajtolnom, mint ahogy álltunk.

Köszönjük Partnereink segítségét! Naturgold, Meló-diák, ML LOG., Beryl Ingatlan Kft., Bionly Kft., Juhász Media Kft., www.szamsped.hu, www.bblogistic.eu, Balomo Kft., TT Sped Kft., Total Wagon Managment Kft., Camela Plus Kft., Lanexpert Kft., Mihidra Kft., Liza Snack Kft., Olvisz 98 Kft., Phobex Kft.,T-Forex Kft., Bója Teherfuvarozás, Nagy és Icsó Kft., Arable Racing Kft., Viveszt-Med Bt, Horváth Kft., Tiszaújváros Transz Kft., Öko Transz Kft., Koko Express, Kraft Bau Stahl Kft., Baromfiudvar 2002 Kft., Zsomar-Ker Kft., Nr Szoftver Kft., Komplex-D Kft., Unilub Kft., HB.c.e. Kft., Best -Tyre Kft., Black Point Kft., Master Office s.r.o., West-Parcel Kft., Baromfi Trans, Delta Hungária Kft.

- Hajósi Miklós -

Címkék: autósport, rally

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.