Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 02. 14:15, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Receptváltoztatással bújnak ki az adózás alól

Receptváltoztatással bújnak ki az adózás alól

Receptváltoztatással bújik ki a népegészségügyi termékadó alól az egyik magyar energiaital gyártó cég.

A mától életbe lépett chipsadó a cukrozott üdítőitalokat és az energiaitalokat sújtja a leginkább. A magas koffeintartalmú italok után például literenként 250 forintot kell fizetniük a gyártóknak vagy az importőröknek. A kormány a termékdíjból évi 20 milliárd forint bevételre számít.

 

A népegészségügyi termékadó bevezetésének napján mutatta be új termékét az egyik hazai energiaital gyártója. A koffeint helyettesítettük természetes növényi alapanyagokkal, mate teával és teobrominnal - mondta a Hell Energy Magyarország Zrt. termékfejlesztési és stratégiai igazgatója, Thomas Grosch.

Az energiaitalok után a törvény szerint csak akkor kell fizetni literenként 250 forint adót, ha egy deciliter ital több mint 10 milligramm koffeint tartalmaz. Az üdítőitalokat pedig akkor terheli a jóval kisebb mértékű, literenkénti 5 forintos adó, ha 25 százaléknál kisebb a gyümölcstartalmuk és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmaznak. Bár az új koffeinmentes energiaitalban ennél több cukor van, az elnevezése miatt egyáltalán nem kell termékadót fizetnie utána a cégnek.

Az édességek és sós ropogtatni valók gyártói nehezebben találnak kiskaput.

- Sós snackeknél például sócsökkentést próbálnak, illetve terveznek végrehajtani a termékeken. Miután azonban ez egy elég bonyolult és költségigényes feladat, ezért például a kis és középvállalkozások ebben a tekintetben hátrányosabb helyzetben vannak - mondta az Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára.

Bélai Krisztina úgy számol, hogy az új adó 12-15 milliárd forintos terhet jelent majd a szektornak. Mivel a chipsadó csak a csomagolt termékekre vonatkozik, a gyártók és forgalmazók szerint több kimért árú kerülhet a piacra.

- Sajnos ennek van egy piactorzító hatása. Azzal számolunk, hogy a fogyasztók ismét vissza fognak térni, pláne ebben a nehéz gazdasági helyzetben az olcsóbb és esetleg gyengébb minőségű termékek vásárlására - tette hozzá a főtitkár.

A kormány változatlanul évi 20 milliárd forint bevételre számít a termékdíjból, amit a tervek szerint a az egészségügyi ágazatra fordítanának.

- Nem számolunk egyelőre különböző termékek esetében adókieséssel, hiszen ez egy olyan új kezdeményezés, ami csak most lépett be. Az eredetileg betervezett költségvetési számokat tartjuk - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A termékek körét egyelőre nem bővítik. Az egészségügyi államtitkárság szerint viszont ha a chipsadó mégsem hozza meg a várt eredményeket, a jövőben felülvizsgálják és módosítják a jogszabályt. (rá)

hírTV

Címkék: chipsadó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.