Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Szeptember 06. 14:43, péntek | PR

Rémálom a lakásfelújítás, de kifizetődő lehet

Rémálom a lakásfelújítás, de kifizetődő lehet

Horrortörténetek keringenek az építőipari szakipari munkák minőségéről, így nem csoda, ha rettegünk a lakásfelújítástól. Vannak azonban helyzetek, amikor megéri belevágni egy ilyen kalandba.

Dübörög az ingatlanpiac Magyarországon. A fővárosban az elmúlt néhány évben 43%-os árrobbanás következett be, de vidéken is átlag közel 20%-kal emelkedtek a lakásárak. Az átlagember számára elérhető lakások köre egyre inkább redukálódik a kisméretű, vagy felújításra szoruló lakásokra. Ugyanakkor az elmúlt néhány év egy soha nem látott építőipari buborékot is hozott.

Mivel ebben az iparágban alapvetően egyszerű jóval kedvezőbb bérekért munkát találni külföldön nyelvtudás nélkül is, az építőipari szakemberek elvándorlása a legmagasabb. Az itthon maradó szakembereket felszippantja a szintén aranykorát élő nagy volumenű beruházások tömege. A fennmaradó gárda pedig nem, vagy igen nehezen és nem megfelelő színvonalon tudja kielégíteni a lakossági igényeket.
Miért érheti meg mégis a lakásfelújítás?

Ennek szintén egyszerű oka van. A lakásárak emelkedésénél sokkal jelentősebb mértékben emelkedtek az albérletek árai. Budapesten nem ritka a 200%-os ugrás a belvárosi kerületekben, de vidéken is átlagosan közel 60%-kal emelkedtek az albérleti árak. Mivel a bérleti piacon elsősorban a felújított, jó állapotú lakásokat keresik, sokan veszik fontolóra lakáskiadási céllal tartott ingatlanuk felújítását. Egyre népszerűbb napjainkban a rövid időre, Airbnb konstrukcióban történő lakáskiadás, ami viszont eleve feltételezi egy jó állapotú lakás meglétét. Sokan vágnak hát bele meglévő lakásuk felújításába.

Egy teljes lakásfelújítás négyzetméter ára néhány éve még 70-80.000 forint körül volt. Mára egy átlagos kivitelező nem vállal lakásfelújítást 150.000 Ft per négyzetméter alatt. Egy átlagos 60 négyzetméteres lakás teljeskörű felújítása sokmillió forintra rúg.



Egy lakásfelújítási hitel azonban segíthet megugrani ezt az igen költséges és kihívásokkal teli feladatot. Egyre elérhetőbbé váltak ugyanis a személyi kölcsönök és a szabadfelhasználású jelzáloghitelek. Vannak speciális feltételekhez kötött szabad célra felhasználható hitelkonstrukciók, mint például a Babaváró hitel, de az ilyen különleges hiteleken túl is rendkívüli mértékben nőtt a hitelpiac ezen szegmense.

Az elmúlt két évben a kihelyezett személyi kölcsönök hitelállománya megkétszereződött. Nem kis részben betudható ez annak, hogy a személyi kölcsön általános hitel kamatai harmadával, 14%-ról 8,8%-ra mérséklődtek. Ez egy hárommillió forintos hitelösszeg esetén az öt éves futamidő alatt 400,000 forint feletti megtakarítást eredményez. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a felújított lakások bérleti ára az átlagot is meghaladó mértékben növekedett, már nem kérdés, hogy a lakásfelújítási hitel felvétele kifizetődő lehet.

Érdemes azonban megfontolni a szabadfelhasználású jelzáloghiteleket is. Amennyiben rendelkezésre áll jelzálog céljára bevonható ingatlan, úgy alaposan vessük össze az elérhető lehetőségeket, mert előfordulhat, hogy ez a hiteltermék még a személyi kölcsönöknél is kedvezőbb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.