Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 15. 14:11, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Reszkethetnek az illegális utazásszervezők

Reszkethetnek az illegális utazásszervezők

Szigorodhat a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény, a jövőben a hatóságok könnyebben felléphetnek majd az illegális utazásszervező cégek ellen.

Egyre gyakoribbak az illegális utazásszervező cégek - mondta hétfőn az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője.

Molnár Judit szerint az engedély nélkül működő cégek általában buszos körutazásokat szerveznek. A legtöbbször beszedik a pénzt, az utat pedig nem bonyolítják le. A szövetség szóvivője szerint fontos lenne jogszabály szigorításra is ezen a téren.

Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságát, mit tesznek azért, hogy kevesebb legyen az engedély nélkül utakat szervező cég. A tárca közleményében jelezte, hogy az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységet a kereskedelemről szóló 2005. évi törvény szabályozza. E szerint utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység csakis a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyével folytatható.

Ugyanakkor az utazási szolgáltatás összeállítása és nyújtása, értékesítése csak akkor minősül engedélykötelesnek, ha azt üzletszerűen folytatják, ami rendszerességet, nyereségérdekeltséget feltételez.

A közlemény szerint lényeges szempont annak megítélése, hogy az utazásszervezést és közvetítést rendszeres haszonszerzésre törekedve végzik-e. A közlemény szerint az előkészület alatt álló és a tervek szerint hamarosan az Országgyűlés elé kerülő turizmusról és vendéglátásról szóló törvény igyekszik a jogi szabályozást úgy módosítani, hogy az hatékonyabban védje a legálisan működő vállalkozásokat, egyúttal megkönnyítse a hatóság számára az illegális utazásszervezés elleni fellépést.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során