Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 19. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rezisztenciát okozhat az antibiotikumok nem megfelelő használata

Rezisztenciát okozhat az antibiotikumok nem megfelelő használata

„Évente 80-90 ember veszti életét Magyarországon közvetlenül az antibiotikummal szembeni rezisztencia miatt” - hívta fel a figyelmet Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója hétfőn, az Európai Antibiotikum Nap keretében tartott sajtótájékoztatón. A multirezisztencia ugyanakkor globális probléma, ezért az antibiotikummal kapcsolatos megfelelő kezelés kulcsfontosságú. A rezisztencia kialakulása ugyanis nagyrészt a gyógyszerek nem megfelelő felhasználására vezethető vissza.

Az antibiotikumok megfelelő használatára hívta fel a figyelmet az Európai Antibiotikum Nap alkalmából az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Paller Judit, országos tiszti főorvos emlékeztetőül elmondta: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2008-ban hozta létre az Európai Antibiotikum Napot, amelynek - mivel globális problémaként mindenkit érint - kiemelt célcsoportja nincsen.

A tisztifőorvos kiemelte, az antibiotikum-használatának legfőbb problémái, ha egyrészt nem a megfelelő gyógyszerrel kezelik a beteget, másrészt ha nem a kellő ideig, vagy ha nem időben kezdik el a kezelést.

„Ha pedig nem uralható a betegség, akkor rezisztens kórokozóról beszélhetünk” - szögezte le Paller Judit. Hozzátette: emellett vannak olyan vírusok, amelyek antibiotikumokkal nem is gyógyíthatóak, ezért ilyen esetben felesleges a gyógyszer szedése.

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ Főigazgatója rámutatott, az antibiotikum-rezisztencia globális probléma, amit az előírásoknak megfelelően Európa minden országában kezelni kell. Az adatszolgáltatás fő céljai az antibiotikum felhasználásának csökkentése, valamint annak monitorozása, hogy egy-egy ország hogyan, mire használja a gyógyszereket.

Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon már az ezredforduló óta fokozott figyelemmel gyűjtik a kórházaktól a páciensek mikrobiológiai adatait, valamint az antibiotikummal kapcsolatos felhasználási adatokat. „Ezek alapján azt látjuk, hogy hazánkban hasonló a tendencia, mint a külföldi országokban. Minden harmadik beteg szed legalább egyféle antibiotikumot” - ismertette Melles Márta. A multirezisztens vírussal érintett betegek száma itthon évente 2800. Ezeknek a pácienseknek a nagy része intenzív osztályokon fekszenek, mintegy 30 százalékuk életét is veszti. Azok száma, akik viszont közvetlenül a rezisztencia miatt halnak meg, ennél kevesebb, 80-90 páciens évente.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.