Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 26. 12:39, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Óriási vihar készül a Balatonnál?

Óriási vihar készül a Balatonnál?

Komoly viharokat okoz a járási rendszer fölállítása több Balaton melletti településen, mivel szerintük sok esetben szembemegy a korábbi kistérségi beosztással.

Egyelőre nem lehet tudni, milyen hátrányokkal járhat majd egy településre nézve, ha nem lesz járási központ, mivel a pontos részletek még nem ismertek.

Eddig is a kelet-balatoni kistérség központja volt Balatonalmádi, a környék egyik dinamikusan fejlődő településeként sikerrel láttuk el ezt a feladatot – mondta el az MNO-nak Keszey János, a város polgármestere. 1984 óta járási jogú városként funkcionált a település, amely helyzet elveszítésétől tartunk most – tette hozzá. A településvezető arra is fölhívta a figyelmet, hogy egy kedvező döntés esetén nem Balatonalmádi lenne a legkisebb Veszprém megyei járási központ, mivel Devecserben vagy Zircen is kevesebben élnek.

Az esetleges változtatások kapcsán Keszey úgy fogalmazott, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján január 29-ig lehet kifogásokkal élni, amit meg is tettek. Balatonalmádi első embere azonban úgy látja, hogy Navracsics Tibor azon kijelentése alapján, hogy a 168 járás „kőbe van vésve” nem számít jelentős változtatásra. A járási körzetek általános szempontok alapján lettek kialakítva, de annak, hogy a „székhelytől legtávolabb levő település lehetőség szerint ne legyen messzebb 30 kilométernél”, a mostani balatonalmádi kistérség megfelel – mondta Keszey.

Nem tudja, mi alapján döntöttek

„Nem tudom megmondani, mi alapján döntöttek úgy, hogy Balatonalmádi ne legyen járási székhely, az erre vonatkozó igényünk ismert volt.” A polgármester szerint egyelőre nem lehet tudni, milyen hátrányokkal járhat a város számára, ha nem ők töltenék be a járási székhelyet szerepét, mivel a feladatok ellátását érintő részletek még nem ismertek.

A Balaton déli partján is hasonló viharokat kavar a járási központok beosztása. A balatonföldvári kistérség polgármesterei egyöntetűen úgy foglaltak állást: elsősorban azt szeretnék, ha Balatonföldvár központtal önálló járás alakulhatna ki, ha azonban ez nem lehetséges, akkor egységesen a siófokihoz csatlakoznának. A tizenhárom település által alkotott jelenlegi földvári kistérséget három felé szakítja a leendő járások beosztásának napvilágot látott tervezete: ki a siófokihoz, más a tabihoz, megint más a fonyódihoz tartozna. Általános felháborodás fogadta a járástérképet.

„A 168 járás és hét fővárosi körzet fix szám, ami azt is jelenti, hogy ha valaki új járást akar alakítani, azzal kell számolnia, hogy abban a megyében egy másik járást kell megszüntetni” – mondta korábban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Megjegyezte: sorolhatná, hogy az országban hány város szeretne a tervezetten felül járásszékhely lenni, de „a pénz is véges, nekünk az a célunk, hogy hatékony rendszert hozunk létre”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.