Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 24. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Riasztóan kevés lakás épül - kormányzati lépéseket sürget a szakma

Riasztóan kevés lakás épül - kormányzati lépéseket sürget a szakma

Míg 2012-ben is rendkívül kevés, mindössze 12560 lakás épült, 2013-ra ennek kevesebb mint fele prognosztizálható – derült ki a Társaság a Lakásépítésért Egyesület szerdai sajtótájékoztatóján. Ez az utolsó utáni pillanat, ha most nem történnek lépések a helyzet javítására, az ágazat elkerülhetetlenül összeomlik – jelentették ki egyhangúlag az építőipar képviselői. Többek között egy építőipari ügyekért felelős kormánybiztosi pozíciót szorgalmaznak.

Sem a közelmúltban kidolgozott Bérházépítési program, sem az Épületenergetikai program mindeddig nem került megvitatásra, mert a szakmai elképzeléseket felülírja a gazdasági helyzet. Azonban a gazdaságjavítás nem vezet eredményre, ha a szakpolitikák nem kapnak benne szerepet – emelte ki megnyitó beszédében Noll Tamás. A Magyar Építész Kamara elnöke hozzátette, mindenképpen politikai beavatkozás szükséges az építőipar a területén.

Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ) elnöke rámutatott, a magyar építőipar nagy mértékben segíthetné a magyar gazdaságot. Míg 2012-ben vészesen alacsony, mindössze 12560 lakás épült, a 2013-as első negyedévi statisztikákból világosan körvonalazódik, hogy ebben az évben ennek kevesebb mint fele épül majd meg. Míg a nyolcvanas években 164 magyar építőipari cég működött, ma már csak 20 – tette hozzá.

Ha most nem sikerül társadalmi igényt teremteni az építésre, olyan hiány keletkezik, hogy azt a társadalom nem lesz képes behozni – húzta alá. Ha folytatódik a magyar építőipar mélyrepülése rövid időn belül leáll a magyar anyagtermelés és horvát, szerb esetleg román importra szorulunk.
Ugyanezt a jövőképet vázolta Valdinger Imre, a Pápateszéri Téglaipari Kft. többségi tulajdonosa is, valamint elmondta, ha ez beigazolódik, a későbbi beruházások jóval költségesebbek lesznek és a ráfordítások jelentős része külföldre vándorol majd.

'Építkezni muszáj, a sátor hideg télen'

Marofka Ferenc, a Berényi Téglaipari Kft. gazdasági vezetője leszögezte, ha a fiatalokat, s az ország munkaerejét itthon kívánjuk tartani, ahhoz meg kell adni az esélyt és a lehetőséget az otthonteremtésre. A békés megyei téglagyár vezetője beszámolt arról, hogy optimálisan 11 hónap termelést bonyolítanának, ebből viszont már csak hat hónap termelés valósul meg. A beruházásokra elkülönített tartalékokat az utóbbi években kialakult helyzet miatt teljesen felélték, s várhatóan a termelési időszakuk is további hónapokkal rövidül majd.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnökének elmondása szerint az építőanyag termelés az ötödére esett vissza, s az energetikai felújítások is nyomasztóan lassú ütemben zajlanak. A KSH adatait elemezve kiemelte, a számok világosan mutatják, hogy az építőipar 10 százalékos csökkenésben van, hiába adta hírül nemrégiben számos országos médium, hogy az építőipar 'felállt', 'kilábalt' a gödörből.

Történelmi sokk a lakáspiacon

Magyarországon jelenleg 79225 építőipari vállalkozás működik, ez 4000-rel kevesebb, mint tavaly – tájékoztatott Mészárosné Győrvári Bella, a Mozgalom a Magyar Vállalatokért (MMV) ügyvezetője. Beszámolt róla, hogy a vállalkozások helyzetét a tisztességtelen vállalkozói környezet kilátástalanná teszi, felhívta a figyelmet a lánctartozások elképesztő méreteire, s nagy problémának értékelte az irreálisan alacsony vállalási árakat.

Dr. Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) elnöke elmondta, 400 éves lakásállomány van Magyarországon. Ha ugyanis figyelembe vesszük, hogy az ország lakásállománya 4,3 millió s ehhez képest 10000 lakás épült 2012-ben, azt eredményezi, hogy az elkövetkező időben 400 évig kell működnie a jelenlegi lakásállománynak. Optimális esetben a lakásállomány száz évenként újul meg, tehát Magyarországon 40000 lakásnak kellene épülnie évente.

Hangsúlyozta, a köztudatban elterjedt nézetek megnehezítik a valós és égető problémákról való diskurzust. Gyakran olvashatunk az építőipar fellendüléséről, gyakori frázis a 'jelenleg is mindenki lakik valahol', s bevette magát a köztudatba, hogy ma hazánkban 480 000 üres lakás található. Beszédében rámutatott arra, hogy ezek a lakások korántsem nevezhetők üresnek, hiszen jelentős részük irodaként használt, a tulajdonlapon viszont lakásnak bejegyzett ingatlan. Ide tartoznak a feketén kiadott, valamint az átmenetileg üres lakások. Az 'üres' lakások közül 90 000 komfort nélküli és lakhatásra alig alkalmas, valamint 162 000 közülük 1946 előtt épült.

Kitörési pontok, javaslatok

A kormány feladata, hogy helyzetbe hozzon olyan embereket, akik építkezni szeretnének – szögezte le a TLE elnöke, s négy javaslattal élt:

Lakásépítési felújítási hitel 4 százalékos kamattal

Az EU építőipari stratégiájának részeként az Európai Beruházási Bank (EIB) alacsony energiafelhasználású épületekre indított hitelprogramot. A bank nem kereskedelmi céllal nyújt hiteleket, hanem az EU célkitűzéseinek megvalósítását hivatott szolgálni. Az elnök szerint ehhez a kormánynak tárgyalásokat kell folytatnia, ami lehetővé tenné a 4 százalékos kamat elérését. Nehezíti a folyamat elindítását, hogy a devizacsapdába került emberek félnek, magas szintű a bizalomvesztés a hitelek iránt. Kiszámítható és biztos támogatással azonban lenne kereslet ezekre a hitelekre. A jövőben közvélemény kutatást kívánnak végezni arról, mekkora is lenne ez a lakossági igény.

EU-s források felhasználása

A kormány 2014-2020-as Európai Bizottsággal kötendő partnerségi szerződésben helyet kell kapjon az építőipar támogatásának koncepciója.

Hosszútávra tervezett szociálpolitika

A szociálpolitika szerinte helyes irányú, azonban alacsony támogatási intenzitású, így nem tölti be funkcióját. Az Otthonteremtési Tanácsadói Testület kidolgozott már egy tervezetet, mely alapján a lakásépítéssel kapcsolatos ÁFÁ-t visszatéríthetné az állam, így terelve legális irányba az építkezéseket, ami fellendítené a gazdaságot és munkahelyeket teremtene.

Építőipari ügyekért felelős kormánybiztos

Negyedik javaslatuk egy közös koordináló szerv felállítása, esetleg építőipari ügyekkel foglalkozó kormánybiztosi pozíció létrehozása. A minisztériumok nincsenek egy kézben, az építőipar kicsit mindenhová tartozik, így tulajdonképpen igazán sehová sem. A kormánybiztosi pozícióban fogalmazódhatna meg az a politikai szándék, mely az építőipar támogatásáról biztosítana. Az MMV ügyvezető asszonya hozzátette: az építőiparnak hathatós képviseletre van szüksége a kormányzaton belül, mert a mutatkozó problémakörök egymásra hatnak, s ezekhez rendszerszemlélettel kell nyúlni. Felhívta a figyelmet arra, hogy még 2006-ban a Fidesz Otthonteremtés Plusz programot sürgetett, melynek megvalósítására most is égető szükség lenne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;