Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 06. 08:00, kedd | Kék hírek
Forrás: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Őrizetben újabb három embercsempész

Őrizetben újabb három embercsempész

Rendőrségi hírek Békés megyéből, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatója, hírösszefoglalója.

A Battonyai Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén ebben az évben már sokadszorra élénkült meg a forgalom a zöldhatáron. A kirendeltség járőrei 2011. december 03-án éjszaka szolgálat ellátásuk során hőkamerával észlelték, hogy egy Dombegyház szélén álló lakatlan házban több személy tartózkodik. Az eddigi tapasztalatok alapján feltételezték, hogy az épületben az államhatárt illegálisan átlépő migránsok vannak, akik az őket tovább szállító járművet várják. A járőrök erősítést hívtak, és várták a további fejleményeket. Éjfél után nem sokkal látták, hogy a házból kijött egy személy, és vizet vitt az egyik közkútból a házba. Az egyenruhások ekkor már teljesen biztosak voltak abban, hogy több migráns és az őket segítő embercsempész is a házban van. A szállítóautó hajnalig nem érkezett meg, ezért a csoporttal lévő csempész vissza akart térni Romániába. A Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei azonban ekkor elfogták őket. A csoport tagjai ugyan mikor észlelték a járőröket futásnak eredtek, de a helyszínre hívott erősítésnek köszönhetően nem jutottak messzire. A lakatlan épülettől mintegy 500 méterre feltartóztatták őket.

Az előállítás, majd az azt követő meghallgatások során kiderült, hogy nem egy, hanem három embercsempész segítette az algériai, tunéziai, marokkói és palesztin állampolgárokból álló 10 fős csoportot. Az embercsempészek közül két fő román állampolgár volt, az egyikük még csak most tanulta az útvonalat. Mindkettőjüket egy Romániában élő, török nemzetiségű, hontalan személy bízta meg az embercsempészéssel, akit szintén elfogtak. Kiderült, hogy a török embercsempész nem ismeretlen a hatóságok előtt, már több alkalommal elfogták, akkor azonban mindig menekültnek adta ki magát.

A migránsok - akik algériai, tunéziai, marokkói és palesztin állampolgárok – mindannyian a romániai menekülttáborokból érkeztek, ezért az idegenrendészeti eljárás lefolytatását követően - két személy kivételével – átadták őket a román hatóságoknak. Egy palesztin házaspárt a Békéscsabai Őrzött Szálláson helyeztek el.

A két román állampolgárt és a hontalan személyt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály őrizetbe vette, embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.


Békés Megyei Rendőr-főkapitányság
Felderítő Osztály

Címkék: elfogás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.