Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Május 26. 08:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rubelben készül törleszteni az államadósságát Oroszország

Rubelben készül törleszteni az államadósságát Oroszország

Oroszország továbbra is teljesíti külső államadóssági kötelezettségeit annak ellenére, hogy Amerika elutasította adósságszolgálati engedélyének meghosszabbítását, a kifizetések rubelben történnek majd

- közölte szerdán az orosz pénzügyminisztérium.

A tárca kommünikéjében megerősítette, hogy felelős hitelfelvevő, kész továbbra is az adósságszolgálatra és visszafizetni valamennyi adósságkötelezettségét. Hozzátette, hogy mivel az engedély meghosszabbításának amerikai elutasítása lehetetlenné teszi a külső államadósság további, amerikai dollárban történő kiszolgálását, a kifizetések az Oroszországi Föderáció pénznemében történnek, azzal a lehetőséggel, hogy a Nemzeti Elszámolóház utólag átváltja őket a kötelezettség eredeti pénznemére.

A minisztérium szerint az engedély megújításának megtagadása sérti a külföldi befektetők jogait és aláássa a nyugati pénzügyi infrastruktúrába vetett bizalmat.

"Most rendelkezésre áll a pénz, és a fizetési hajlandóság is megvan. Az oroszok életminőségén nem fog megmutatkozni ez a helyzet, amelyet egy nem baráti ország mesterségesen hozott létre helyzet" - idézte a tárca sajtószolgálata Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerdán június 1-től hatályos "Covid-amnesztiát" hirdetett, amelynek szellemében a fővárosi hatóságok felhagynak a járványügyi szabályozás megsértése miatt kirótt bírságok behajtásával - kivéve azokét, amelyeket a karantén megszegése miatt szabtak ki. A korábban behajtott büntetéseket a jogi és magánszemélyek támogatás formájában az év végéig visszaigényelhetik. Az intézkedést a polgármester reáljövedelmek csökkenésével indokolta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.