Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 05. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Őssejtterápiával gyógyítható lesz a stroke?

Őssejtterápiával gyógyítható lesz a stroke?

Brit kutatók kezdték el azokat a kutatásokat, amelyek során azt vizsgálják, hogy egy stroke-os betegnél a roham után őssejtterápiával helyreállíthatóak-e a sérült agysejtek.

A kísérletek már jó ideje folynak, és nemrégiben a klinikai vizsgálatok átmentek az első olyan teszten is, amely a módszer biztonságosságát értékeli.

A független értékelés során a szakemberek a klinikai vizsgálatok első szakaszát értékelték, amely során a módszert az orvosok három beteg esetében próbálták ki. A szakértők egyöntetű véleménye szerint az őssejtterápiának nincsenek káros hatásai, így nincsen akadálya a további kutatásoknak sem - írja a BBC News.

A tudósok abban a reményben kezdték el a kutatásokat, hogy speciális agyi őssejtek segítségével sikerülhet helyreállítani azoknak a sérült agysejteknek a működését, amelyek egy stroke során károsodtak. Amennyiben ez lehetséges lenne, úgy a legtöbb beteget a jelenleginél sokkal rövidebb idő alatt gyógyíthatnák meg az orvosok.

A klinikai vizsgálatok biztonságosságát és hatékonyságát azonban folyamatosan ellenőrizni kell, hiszen a kísérleteket stroke-os betegeken végzik el. Mivel az első teszteken a módszer gond nélkül átment, így jövőre kilenc további stroke-os betegnél próbálhatják majd ki a kutatók az őssejtterápiát.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére