Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 25. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Streetball a Szent István téren - galéria

Streetball a Szent István téren - galéria

Vida András: A kosárlabda a világ legnépszerűbb sportja, egy nagyszerű játék

A kosárlabda a világ egyik legnépszerűbb sportja, érdekes, izgalmas látványos és szórakoztató. Ez egy nagyszerű játék, nagy, jól pattogó labdával, és viszonylag könnyen lehet pontot szerezni, kosarat elérni. Az utcai kosárlabda népszerűségének titka maga a játék – mondta Vida András a Békéscsabai Kosárlabda Klub főtitkára, a csabai utcai kosárlabdaverseny szervezője vasárnap délelőtt, a Szent István téren zajlott streetball fesztiválon.


Mintegy nyolcvan csapat vett részt Békéscsabán a streetball fesztiválon - a képre kattintva megtekinheti galériánkat (fotó: Such Tamás)


A Szent István téren már a kora reggeli órákban elkezdődött a „varázslat”, igen rövid idő alatt kellett tizennégy kosárpályát és egy centerpályát kialakítani az úttesten, egy színpadot felállítani a városháza előtt, aztán kalauzolni az érkezőket, hogy ki hova menjen, ott pontosan mit kell aláírnia vagy átvennie. Vida András egyik helyről a másikra cikázva tartotta kezében a dolgokat, a teendőkben időnként segítségére volt Tímár Ella, a kosárlabda klub elnöke és Leszkó Róbert alelnök is. Csak jöttek és jöttek a három-három fős csapatok a kicsiktől a szeniorokig, de mire elérkezett a bemelegítés ideje, már mindenki tudta, mi a menetrend, és hol fog majd játszani.
– Országosan húsz, Békéscsabán tizenöt éve szervezzük meg a streetball fesztivált, ami folyamatosan nagy népszerűségnek örvend. Korábban az Andrássy úton voltak a versenyek, egy ideje már a Szent István tér a helyszín. Nagyon örülünk, hogy az önkormányzat és a támogatók segítségével idén is megrendezhettük ezt a fontos eseményt, amely egyben a szezon zárása is. A kicsiktől a nagyokig számos korosztály versenyez, emellett a kísérőprogramokkal, az ingyenes ugrálóvárral sikerült elérnünk, hogy igazi családi program legyen az utcai kosárlabda fesztivál – mondta Tímár Ella.
Mint azt Vida Andrástól megtudtuk, közel nyolcvan csapat érkezett. A legfiatalabbak 2000 környékén születtek, de egy-egy csapatban előfordult 2003-as 2004-es születésű versenyző is. Zömmel tizenévesek, és a huszas éveik elején járók jöttek, de az úgynevezett classic kategóriában volt egy 24-35 éves korosztályú és egy 35 feletti kategória, ez utóbbiban ötvenes kosarasok is versenyeztek. Ezen kívül a Speciális Olimpiai Egyesület fiataljai négy csapattal kapcsolódtak a rendezvényhez, a támogatók – OTP, T-Mobile – csapatait is lehetett látni, eljött a kosárlabdaklub öregfiúk csapata, sőt erre a napra a kézilabdás lányok is kosarasokká váltak. Rendszeresen vannak határon túlról érkező streetball csapatok, idén három csapattal aradiak és nagyváradiak jöttek. Ezen a napon a mérkőzések mellett a zsákoló- és dobóversenyek, a bemutatók is nagy sikert arattak, és persze szinte mindenkinek jutott valamilyen meglepetés is.
– Sokan voltunk, ez is azt mutatja, hogy a játék népszerű, a kicsik és a nagyok egyaránt szeretnek kosarazni. Úgy érzem, hogy a csapatlétszám is a legideálisabb volt, a Szent István tér mérete ennél többet nem igazán bírna el. A téren a felújítást megelőzően ez volt az utolsó nagyobb megmozdulás. Nosztalgiával jöttünk ide, köszönjük a városnak, hogy lehetővé tették számunkra. Reméljük, hogy ha elkészül a felújítás, valamikor az átadás után ismét streetballal köszönthetjük a megújult teret – tette hozzá Vida András.
Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni