Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2011. December 31. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

ÁSZ jelentés Békéscsaba gazdálkodásáról

ÁSZ jelentés Békéscsaba gazdálkodásáról

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a megyei jogú városi önkormányzatok biztosították-e a tartós pénzügyi egyensúlyt, hasznosultak-e a gazdálkodási rendszer korábbi ellenőrzése során a pénzügyi ...

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a megyei jogú városi önkormányzatok biztosították-e a tartós pénzügyi egyensúlyt, hasznosultak-e a gazdálkodási rendszer korábbi ellenőrzése során a pénzügyi egyensúly javítására tett szabályszerűségi és célszerűségi javaslatok.

Az ellenőrzést a 2007-2010 közötti évekre vonatkozóan végezték, valamint lehetőség szerint kitértek a helyszíni ellenőrzést megelőző utolsó negyedév végéig terjedő időszakra. Íme a békéscsabai önkormányzat gazdálkodására vonatkozó jelentés rövid összefoglalója.

Az ÁSZ friss jelentése szerint a pénzügyi kockázatokat tekintve megállapítható, hogy a 2010. évi negatív nettó működési jövedelem, valamint a folyószámla-, likvid-, és munkabér hitel napi átlagos állományának növekedése serkentette a pénzügyi kockázatokat. Az önként vállalt feladatok aránya alapvetően nem befolyásolta az Önkormányzat működésének biztonságát. A gazdasági társaságok által ellátott feladatstruktúra letisztított, átlátható, a működési kockázatot nem növelte.


A vizsgált időszakban az Önkormányzat felhalmozási bevételeinek és kiadásainak egyenlege hiányt mutatott, ennek forrását a pénzmaradvány igénybevétele, a kötvénykibocsátás és hitelfelvétel biztosította. A 2010. évi negatív nettó működési jövedelem miatt a fejlesztési célú kötelezettségvállalások fedezetének biztosítása növeli a felhalmozási kockázatot. A Közgyűlés 2011. évben további külső forrás bevonásáról döntött annak érdekében, hogy a fejlesztési célú kötelezettségvállalások jövőben teljesítendő kifizetéseire a fedezet biztosítva legyen, ami további felhalmozási kockázatot jelent. A pénzintézeti és egyéb kötelezettségek teljesítésének kockázatát növelte, hogy a 2010. december 31-én fennálló kötelezettségek visszafizetésének fedezetét a saját bevételben jelölték meg, azonban nem számszerűsítették annak forrásait. A kockázatot csökkentheti, hogy az Önkormányzat 2010. évi követelésállománya (679 millió Ft), forgalomképes ingatlanvagyona (1896 millió Ft) szükség esetén felhasználható az adósságszolgálat visszafizetésére. Az Állami Számvevőszék mindezek alapján rövid távon biztosítottnak látja az önkormányzat pénzügyi egyensúlyát - olvasható az ÁSZ jelentésének összefoglalójában.

Javaslatok a pénzügyi egyensúly javítására
A számvevőszék olyan intézkedési terv kidolgozását javasolja a polgármesternek, amely tartalmazza a bevételnövelő lehetőségek feltárását, a folyamatban lévő és a tervezett beruházások, s egyéb kiadási kötelezettségek teljes körű felülvizsgálatát, az adósságszolgálat szerkezetének áttekintését, az intézményi gazdálkodás és struktúra, valamint az önként vállalt feladatok felülvizsgálatát. A folyamatban lévő és tervezett fejlesztésekhez szükséges belső és külső források vizsgálata és az önkormányzati beruházások ez alapján történő értékelése is szükséges a pénzügyi ellenőrző szerv jelentése szerint. Az ÁSZ arra is javaslatot tett, hogy a közgyűlés félévente értékelje az önkormányzat és gazdasági társaságai aktuális pénzügyi helyzetét, s ez alapján legalább három évre szóló, a kötelezettségek teljes körére vonatkozó finanszírozási tervet készítsen, amely a szükséges források számszerűsített megjelölését is tartalmazza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.