Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 15. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szabályozáshoz kötné a téli gumi használatát a Gumiabroncs Szövetség

Szabályozáshoz kötné a téli gumi használatát a Gumiabroncs Szövetség

Magyarországon olyan jogszabály létezik, mely előírja a minimum 1,6 milliméteres profilmélységet mindkét fajta gumiabroncsnál, de a környező országokkal ellentétben nincs arra szabályozás, hogy mikor kell a téli abroncsokat feltenni. 'Legyen ajánlott, vagy kötelező, de mindenképpen legyen szabályozva a téli gumik használata' - javasolta a Magyar Gumiabroncs Szövetség megbízott elnöke, Morenth Péter az InfoRádióban.

A szövetség januárban tárgyalt a kormányzattal egy hasonló jogszabály bevezetéséről, de az egyeztetések akkor nem vezettek eredményre, mondta Morenth Péter. A szabályozás törvénybe iktatása már azért is logikus lépés lenne, mert a szomszédos országok felé október 15-e után amúgy sem lépheti át a határt olyan autó, mely nem rendelkezik téli abronccsal. A nyugati országokban, amelyekben ajánlott a téli gumi használata - például Németországban -, a legtöbb ember lecseréli abroncsait, mert az ennek elmulasztásáért járó közlekedési bírság akár egy szett gumi árának többszöröse is lehet -tette hozzá.

A hazai adatok szerint az autósok csupán 30-40 százaléka cseréli le a gumijait a tél beálltával. A többség egész évben téli abroncsot használ, ami hosszabb távon lényegesen lerövidíti a gumi élettartamát, illetve nem lesz kellőképpen hatékony a téli időszakban. Elterjedtek még a négy évszakos gumiabroncsok, de azokat nem a magyar éghajlati viszonyokhoz tervezték, emelte ki Morenth Péter.

A legtöbbet azok az autósok kockáztatnak, akik bízva a tudásukban és a szerencsében, egész évben nyári gumikon közlekednek. Hozzátette, sokan nem értik meg, hogy a téli abroncs használata nem a hómennyiséggel, hanem a hőmérséklettel van összefüggésben. A nyári gumik lecserélése 7 fok alatti napi átlaghőmérsékletnél már erősen ajánlott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: