Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 30. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti | Kép: Fábián Évi

Szabó István megkapta a cseh filmklubok díját Uherské Hradistében

Szabó István megkapta a cseh filmklubok díját Uherské Hradistében

A világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért és életművéért a cseh filmklubok díjával tüntették ki Szabó István világhírű magyar filmrendezőt a dél-morvaországi Uherské Hradistében, ahol a hét végén befejeződött a 38. alkalommal megrendezett filmakadémia.

Míg Carlos Saura világhírű spanyol rendező a filmszemle megnyitóján vette át életművéért a csehországi filmklubok díját, Szabó Istvánnak a szombat esti záró rendezvényen adták át a kitüntetést.
Az 1964-ben alapított Uherské Hradiste-i nyári filmiskola elsősorban a fiataloknak szól. A bemutatókat, vetítéseket minden alkalommal beszélgetések követik az alkotókkal és szakemberekkel. A rendezvény rendkívül népszerű, a nyári filmakadémia filmjeit az idén is több tízezren nézték meg.
A filmakadémiára az idén három neves magyar filmrendező - Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell - kapott meghívást. A "nyári filmiskola" Focus szekciójában ezúttal a magyar filmművészetet mutatták be, mégpedig a kezdetektől napjainkig.
Az 1930-as években készült némafilmek mellett Bacsó Péter, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly és Sándor Pál világhírű filmjeit tűzték műsorra.
Kiemelt figyelmet szenteltek a meghívott három magyar filmrendező életművének és legjobb filmjeinek: Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell is részt vett a fesztiválon.
A Focus-program és a retrospektívek is a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegének, a Magyar Filmuniónak a közreműködésével valósultak meg.
Az idei fesztiválon 162 játékfilmet és 110 rövidfilmet láthattak az érdeklődők.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;