Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Március 19. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Századik születésnap családi körben

Századik születésnap családi körben

Mayerhoffer Istvánné 2012.03.18. -án százéves. Az 1912-ben március 18-án született Ványa Margit Franciskát népes családja köszöntötte ebből az alkalomból tegnap a Munkácsy Emlékházban.

Az ünnepi alkalomra Vantara Gyula polgármester és felesége hatalmas virágcsokorral és tortával érkeztek.
Margit néninek három gyermeke született. Nyolc unokával és négy dédunokával büszkélkedhet, illetve már az ötödik legifjabb családtag is úton van. A felejthetetlen születésnapot unokája, Pap Péter „hozta össze” a nem mindennapi helyszínen. Margit néni Munkácsy képeitől körül ölelve és szerető családja tagjai körében ünnepelhetett, emlékezhetett… Volt és van is mire… A történelem viharai, a rendszer- és a politikai változások nem kímélték a Mayerhoffer családot sem. Többször elvették mindenüket, ám ők nem csüggedtek, hisz ahogy Margit néni fogalmazott: „még itt van a két kezünk…”


A leányiskola elvégzése után Margit néni tanítóképzőbe járt, de nem akarta a pedagógus pályát választani: édesanyja legnagyobb sajnálatára otthagyta a főiskolát. Nagybátyja, Mohácsi Mátyás révén egy kereskedésbe került. Később az üzletet megvette a Vármegyei Kertészeti Egyesület és átköltöztette az akkori Stark-házba, amely a mai katolikus templom és a Munkácsy Mihály Múzeum épülete között helyezkedett el. Itt dolgozott Margit néni harminc éves koráig. Emellett heti öt alkalommal főzőtanfolyamot tartott. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, Mayerhoffer Istvánnal, aki a korabeli Békéscsaba egyik leggazdagabb és leghíresebb embere volt. Alapítója a békéscsabai Ipartestületnek, cipőgyára –, amely a mai Andrássy Gyula Gimnázium mögötti területen volt – pedig országos hírnevet szerzett azzal, hogy Magyarországon itt indult meg elsőként a szandál készítése. Munkásai példaképként tekintettek rá, tisztelték és szerették. Az országban elsőként adta meg munkásainak a szombati szabadnapot.
A háború őket sem kímélte. 1944-ben a Kossuth téri lakásukba az orosz katonai parancsnokság tiszteket szállásolt be: így kénytelenek voltak kiköltözni onnan. Fürjesen vásároltak egy villát: az állam kisajátította és házuk a tsz tulajdonába került. Ekkor az Árpád soron vásároltak házat, ám ezt is elvette az akkori hatalom.
Férje nyugdíjazása után Margit néni hatvanhat évesen kérte az iparengedélyt. Óraszíjakat gyártott. A család szerződésben állt az ÁFÉSZ-szal, az Universallal és a Centrum áruházzal is.


Vantara Gyula polgármester a város jókívánságait tolmácsolta Margit néninek. Átnyújtotta a miniszterelnök köszöntő levelét. Régi, Békéscsabáról szóló könyveket is hozott a jó egészségnek örvendő százéves ünnepeltnek, természetesen az elmaradhatatlan torta és virágcsokor mellett.


Vándor Andrea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt