Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Február 16. 09:16, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Századvég: súlyos következményei lennének az atomenergiai együttműködés tiltásának

Századvég: súlyos következményei lennének az atomenergiai együttműködés tiltásának

Nagyon súlyos következményei lennének annak, ha az Európai Unió szankciót vetne ki az atomenergiai együttműködésre is - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hortay Olivér a műsorban bíztatónak nevezte, hogy az újabb szankciós csomagról szóló egyeztetésen nem esett szó az atomenergia szankcionálásáról. Ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy ezt később újra megpróbálják elfogadtatni a tagállamokkal.

Rámutatott: egyelőre nem ismerjük a 10. szankciós csomag részleteit, de ennek kialakítása rámutat arra a rossz gyakorlatra, amit az Európai Bizottság, néhány balti állam, illetve Lengyelország folytat azzal, hogy minden egyes szankciós csomagnál megpróbál politikai nyomást helyezni a tagállamokra, hogy engedjenek ebben a kérdésben.

Hozzátette, hogy az atomenergiai szankciót nem támogatja egy sor tagállam, köztük például Franciaország és Magyarország sem.

Szólt arról is, hogy a már meglévő atomerőművek esetében nagyon fontos szerepe van a Roszatomnak az Európai Unió energiaellátásában, "tehát egy ilyen intézkedésnek tényleg nagyon súlyos következményei lennének, és nemcsak azokra az országokra nézve, ahol olyan erőmű működik, amelyekben orosz fűtőelemet használnak, hanem a teljes közösségre nézve".

Hortay Olivér úgy fogalmazott, hogy mivel az uniós energiapiac nagyon integrált, ha valahol kiesik egy atomerőmű, az az egész piacot nehézségek elé állítja.

Fotó: MVM

Címkék: atomenergia, szankció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk