Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Április 19. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infobekescsaba.hu

Székelykaput faragnak

Székelykaput faragnak

Székelykaput faragnak az iskolának Kárpátaljai és békéscsabai diákok a Határtalanul projektben.

Az ukrajnai Karácsfalva (Karacsin) Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumából 21 tanuló és három kísérő volt a BéKSZI vendége április 14-étől 17-éig. A békéscsabai szakképző profiljához hasonló partnerintézménnyel megvalósuló együttműködés nemcsak az oktatás területén hasznos, hanem egymás kultúrájába is betekintést nyújt és a nemzettudatot, az összetartozás érzését is erősítheti a résztvevőkben.

A projekt a Határtalanul című pályázat keretében jöhetett létre, amelynek feltétele többek között, hogy a két országban megrendezett találkozó után egy közös terméket hoznak létre a diákok: ez lesz a székelykapu, a líceum új főbejárata. A megvalósításra közel másfél millió forintot nyertek.


A líceum 2003-ban nyitotta meg kapuit a diákok előtt, de azóta több mint oktatási intézmény, az egész kárpátaljai magyarság szellemi, kulturális központja a mindössze 500-as lélekszámú kistelepülésen. Jelenleg 46 diák tanul itt három osztályban, magyar ajkúak, az iskola elsődleges célja a magyarság megmaradása Kárpátalján. A vallás másodlagos, ortodoxok és reformátusok egyaránt megtalálhatók a diákok és a tanárok között. A népi fafaragó és bútorasztalos, virágkötészet és dísznövénytermesztés, valamint turizmus-vendéglátás szakmákat oktatják.


A pályázati feltételnek megfelelően először a Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Tagiskola szakoktatóinak segítségével megtervezték a székelykaput a mostani látogatás során. Majd május 25. és 29. között - Tóth Gyula fafaragó irányításával - készítik el a közös terméket a helyszínen.


Tóth Roland, a líceum nevelőtanára hangsúlyozta, hogy az idelátogató diákok és kísérőik számára nagyon fontos az új kultúra megismerése, szeretnének testvériskolai kapcsolatot építeni a békéscsabai szakképzővel és az együttműködést folytatni a pályázat után is. Mint mondta, a határon túli magyaroknak különösen fontos, hogy érezzék, összetartozunk és szükségünk van egymásra.


Niedzielsky Katalin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt