Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. December 01. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Szélkerék és napelem rendszer a BÉKSZI-ben

Szélkerék és napelem rendszer a BÉKSZI-ben

A megújuló energia oktatórendszeréhez tartozó szélkerék és napelem rendszert adtak át nemrégiben a BÉKSZI Gyulai úti központi épületének tetején.

Az átadás kapcsán a diákokat, szakoktatókat Marton József főigazgató köszöntötte, majd a beruházás jelentőségét, állomásait és az oktatásban rejlő hasznosítási lehetőségeit Gajdács Tibor, a Trefort Ágoston tagiskola igazgatója ismertette.

Gajdács Tibor elsőként a még 2009-ben megvalósult napkollektoros oktatórendszer telepítéséről számolt be. Elmondta, hogy a napkollektor mintarendszer a tornaterem tetején lelt otthonra, s környezetbarát módon biztosítja az öltözők meleg vízzel való ellátását is. A napkollektorok minden paramétere mérhető és naplózható.


A jelenlegi beruházás, a Skystrem 3.7 típusú szélgenerátor telepítése is komoly kihívást jelentett az intézménynek. A BÉKSZI központi épületének tetejére telepített berendezés amerikai gyártmányú törpe erőmű, amely 2,4 kW névleges teljesítményű, saját hálózati inverterrel és rádiófrekvenciás kommunikációval, 3,7 méter átmérőjű rotorral rendelkezik. Súlya 93 kilogramm, rotor nélkül is közel hetven kiló. További előnye, hogy igen alacsony a zajkibocsátása: legfeljebb 45 decibel. Névleges teljesítménye 1800 watt 9,4 m / s szélsebességnél. Hatásfoka negyvenkét százalékos hatékonyságú, kategóriájában a legjobb, és a leghalkabb működéssel a legtöbb áramot termeli. Élettartama mintegy húsz év. Az elmúlt két évben, kategóriájában elnyerte a „leggazdaságosabb erőmű” címet.

A továbbiakban megismerhettük a napelemes villamosenergia-termelő rendszer telepítésének folyamatait. A rendszer monokristályos napelemeket tartalmaz, valódi szinuszos hálózati inverterrel. A napelemekből négy magyar gyártmányút telepítettek, amelyek névleges összteljesítménye 960 W. A Sunny WebBox, a közepes- és nagyméretű napelemes rendszer kommunikációs központja, amely folyamatosan gyűjti az adatokat az invertertől, ezáltal bármikor információkkal szolgál a rendszer állapotáról. A tagiskola igazgatója végül, de nem utolsósorban az időjárás állomással ismertette meg a hallgatóságot.

Mint megtudhattuk, az állomás alkalmas az időjárás főbb paramétereit, (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélsebesség, szélirány, csapadékmennyiség, hőérzet) mérni, a mért adatokat letárolni, grafikusan és numerikusan kijelezni. A mért értékek egy része az intézmény honlapján keresztül elérhető. A berendezés adatokat szolgáltat nemzetközi viharfigyelő szolgálatnak is. A beruházás összköltsége 4,3 millió forint volt.

Vándor Andrea

Címkék: Szélerőmű

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén