Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Augusztus 31. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Békéscsabai Hírek

Szeptember végén 26 Békés megyei településen nem lesz gáz

Szeptember végén 26 Békés megyei településen nem lesz gáz

A kétnapos szolgáltatási szünet 57 ezer ügyfelet érint. Interjú a földgázelosztó békéscsabai kirendeltségének vezetőjével.

A szeptember 25. reggel 8 órától szeptember 27. reggel 8 óráig tartó időszakban, négy települési földgáz-átadó állomást érintően, megközelítőleg 57 ezer ügyfél gázfelhasználását kell korlátozniuk – mondta el kérdésre Mórocz Ferenc, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. békéscsabai kirendeltségének vezetője.


A gázszolgáltatás szüneteltetése Almáskamarás, Bánkút, Békéscsaba, Biharugra, Doboz, Dombiratos, Elek, Geszt, Gyula, Kétegyháza, Kevermes, Körösnagyharsány, Körösújfalu, Kötegyán, Kunágota, Lőkösháza, Méhkerék, Mezőgyán, Nagygyanté, Nagykamarás, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Tarhos, Újszalonta és Zsadány településeket érinti.


A társaság a veszélyhelyzetek megelőzése és a szolgáltatás majdani sikeres újraindítása érdekében arra kéri a fogyasztókat, hogy a megadott időszakban a gázmérő előtti főcsapokat zárják el és szüneteltessék a gáz-felhasználást.


A földgázszállító minden évben karbantartási menetrendet készít – mondta el kérdésre Mórocz Ferenc hozzátéve: ennek megfelelően végzik el a rendszer karbantartását. Kétféle karbantartás létezik, az egyik 4 órán belül elvégezhető munkálatokat jelent, s ez a gyakorlatban nem feltétlenül jár szolgáltatási szünettel. Míg egy-egy nagyobb volumenű karbantartási munka 24 vagy akár 48 órát is igénybe vehet – tette hozzá a földgázelosztó munkatársa. A kétnapos időtartam egyébként a maximumot jelenti, ennél nem szüneteltethető tovább a szolgáltatás – ismertette. Mint fogalmazott, a gázszolgáltatási szünetben érintett 26 települést négy (Békéscsaba, Gyula, Sarkad és Méhkerék) gázátadó-állomásról látják el, ezek területén fog szünetelni a gázszolgáltatás.


Azon kérdésre, hogy a földgázt mivel helyettesíthetik a fogyasztók, illetve, hogy a pb-gázpalack, mint helyettesítő szóba jöhet-e, Mórocz Ferenc elmondta, hogy erre minden felhasználónak más adottsága és lehetősége van, s mindenki a saját adottságait figyelembe véve készüljön a 48 órás szolgáltatási szünetre. Hangsúlyozta: azt nem javasolja, hogy úgymond a pb-gázpalack irányába mozduljanak a felhasználók, hacsak nem eredetileg is propán-bután üzemű készülékről, berendezésről van szó.


Az előzetes elképzelések szerint a karbantartási munka szakasz-vagy szerelvénycserével is járhat, ezért kell a vezetékhálózat egy részét gázmentessé tenni – ismertette a gázszolgáltatási szünet okairól szólva a békéscsabai kirendeltség vezetője. Aláhúzta, hogy a munkálatokat a földgázszállító munkatársai végzik, így azon kérdésre, hogy miért nem éjszaka és miért nem szakaszolva végzik a javítást, nem tudott választ adni. Ezen felvetéssel a földgázszállító cég tud érdemben foglalkozni – mondta.


Mórocz Ferenc a munkálatok szükségességére vonatkozó kérdésre azt közölte, mint minden cégnél, így náluk is vannak tervszerű karbantartási feladatok. A földgázszállító és a földgázelosztó vonatkozásában is vannak olyan – a téli fűtési idényt megelőző – karbantartási tennivalók, amivel meg lehet előzni a meghibásodásokat. Kérdésre hozzátette: a nyilvántartási adatokat áttekintve azt tudja mondani, hogy az eltelt 15 évben eddig nem volt 48 órára tervezett karbantartási munka. Idén eddig két kisebb beavatkozás volt, s az év hátralévő részében még további tizenhármat terveznek – tette hozzá végül az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. csabai kirendeltségének vezetője.


Somogy megyében éppen most (szerdától péntekig) tart egy 48 órás gázszolgáltatási szünet, erről az Index.hu oldal közöl cikket az alábbi linken:
http://index.hu/belfold/2012/08/28/ket_napig_nem_lesz_gaz_somogy_megyeben/

Kovács Zsolt/Csaba Rádió (104 Mhz)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás