Városlista
2021. április 22, csütörtök - Csilla

Hírek

2014. Július 30. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szolidabb pénzügyi eredményeket várnak a cégek

Szolidabb pénzügyi eredményeket várnak a cégek

A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai visszafogottabbak lettek az év elejéhez képest, átlagosan 6,3 százalékos árbevétel és 3,8 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek.

Azonban a csökkenés ellenére ezek az értékek még mindig meghaladják az elmúlt pár évre jellemző pénzügyi várakozásokat. Árbevételük jövőbeni alakulását tekintve a kisvállalkozások, eredményüket tekintve pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg a szektorok közül az ipari, építőipari cégek a legbizakodóbbak – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A hazai kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően továbbra is a cég pénzügyeire vonatkozó várakozások a legfontosabbak. A cégvezetők az előző negyedévi ugrásszerű javulást követően most mérsékeltebben ítélik meg vállalkozásuk várt pénzügyi eredményeit. „A kkv vezetők átlagosan 6,3 százalékos árbevétel növekedéssel számolnak a következő egy évben, az év eleji 6,8 százalékos várakozáshoz képest. A mérséklődés ellenére ez az érték még mindig jóval meghaladja az utóbbi pár évre jellemző 4-5 százalék közötti sávban mozgó értéket. Legnagyobb arányban (53%) továbbra is azok a cégek vannak, amelyek 0-6 százalék közötti bevétel növekedést prognosztizálnak, míg a kkv-k több mint egyharmada (36%) 6 százalék feletti árbevétel növekedéssel számol. Mindössze minden kilencedik (11%) cég számít árbevételének csökkenésére” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai között nincs nagy különbség, hiszen jelenleg a mikrovállalkozások 6, a kisvállalkozások 6,8, a középvállalatok pedig 6,2 százalékos árbevétel növekedést terveznek. Az év eleji eredményekhez képest azonban csak a kisvállalkozások várakozásai javultak, míg a mikro és a középvállalkozások árbevétel kilátásai romlottak. A különböző ágazatok közül az ipari (7,4%) és a mezőgazdasági (6,7%) vállalkozások számolnak átlagon felüli árbevétel növekedéssel. „Az előbbiek optimista kilátásait tovább erősíti, hogy májusban mintegy 28,7 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az agrárcégek esetében pedig jelenleg úgy látjuk, hogy jó évet fog zárni a mezőgazdaság, és jó esély van arra, hogy a tavalyi átlagosnak tekinthető évnél idén kedvezőbb legyen a termés” – tette hozzá a szakember.

A profitvárakozásokat illetően is jóval a tavalyi érték felett járunk, de enyhén mérsékeltebb eredményekre számítanak a vállalkozások az év eleji várakozásokhoz képest. Ugyanakkor az index történetében az eddigi legmagasabb arányban vannak azok a cégek (86%), amelyek profitnövekedést prognosztizálnak a következő egy évre. Az átlagos elvárás 3,8 százalékos eredménynövekedés, ami ugyan 0,3 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest, de még így is az utóbbi négy év egyik legjobb értéke. A következő egy év nyereségét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 4 százalékos profitra számítanak. A kisvállalkozások sincsenek nagyon lemaradva a 3,9 százalékos várakozással, miközben a középvállalkozások átlagosan 3,4 százalékos bővülést feltételeznek. Az ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektor prognosztizál átlag alatti, csupán 2,8 százalékos profit növekedést.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 22. 14:02, csütörtök | Belföld

Kezdődik az országos szúnyogirtás

Elkezdődött az idei szúnyoggyérítési program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-t.

2021. Április 22. 13:03, csütörtök | Belföld

Szombaton kinyithatnak a teraszok

Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

2021. Április 22. 13:01, csütörtök | Belföld

Megölte baltával rátámadó apját egy férfi Pakson

Megölte az apját egy 27 éves férfi Pakson - közölte a rendőrség honlapján a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) csütörtökön.

2021. Április 22. 10:48, csütörtök | Belföld

Rendszeresen verte, majd kirabolta édesapját - VIDEÓ

Az érdi rendőrök őrizetbe vették azt a 37 éves férfit, aki a gyanú szerint rendszeresen verte, végül kirabolta idős édesapját.