Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Január 26. 07:59, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szörnyű halál: elütötték a világhírű rendezőt

Szörnyű halál: elütötték a világhírű rendezőt

Közlekedési baleset következtében életét vesztette Theo Angelopulosz, a görög filmművészet világhírű mestere – közölte a rendőrség és orvosi források.

A 76 éves filmrendezőt kedden délután elütötte egy motoros Athén kikötőjének közelében, amikor át akart menni az úttesten. Súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, több csontja eltört, és állapotát tovább súlyosbította a belső vérzés. A kórházban négy órán át küzdöttek az életéért, de végül kedden este belehalt sérüléseibe. Negyvenöt percig kellett várni, mire a mentő kiérkezett a baleset helyszínére.

Theo Angelopulosz 1935. április 27-én született. A görög filmművészet jeles alkotójának munkáját számos díjjal jutalmazták a rangos európai filmfesztiválokon, így például megkapta a velencei Arany Oroszlánt és a cannes-i Arany Pálmát is. Nemrégiben kezdte meg legújabb filmjének forgatását, amelyben hazája és Európa válságát akarta ábrázolni. „Európa egy álom volt, amely nagyon gyorsan összeomlott” – mondta Angelopulosz még tavaly júniusban.

Felejthetetlen alkotása, Az örökkévalóság meg egy nap című filmje megkapta az Aranypálmát az 1998-as cannes-i filmfesztiválon, a Táj a ködben Ezüstoroszlánt nyert Velencében. A Harvey Keitel és Maia Morgenstern főszereplésével készült Odüsszeusz tekintete című filmjét a magyar művészmozik is sikerrel játszották a kilencvenes évek közepén.

A rendezővel dolgozó forgatócsoport tagjainak személyesen az egészségügyi minisztert kellett felhívniuk és megkérniük, hogy azonnal küldjön orvosokat a helyszínre és vigyék kórházba Angelopuloszt. Szemtanúk elmondása szerint Angelopulosz súlyos sokkot kapott az ütközéstől, de nem veszítette el eszméletét. Válságos állapotban szállították kórházba, s miközben az életéért küzdöttek, többször is megállt a szíve. A motor vezetője egy rendőr volt, de nem volt szolgálatban. A balesetben ő is megsérült, s kórházba szállították.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.