Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 26. 07:53, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szortírozhatják a jövőben az ellátásokat

Szortírozhatják a jövőben az ellátásokat

Bár a rezidensek átmenetileg felfüggesztették az orvosi felmondólevelek „élesítését”, csak idő kérdése, hogy kiderüljön, a kormányzattal folyó bértárgyalások vezetnek-e, s ha igen, milyen eredményre.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott a Magyar Hírlapnak azt mondta, jelenleg is dolgoznak az esetleges vészhelyzet elhárításához szükséges forgatókönyvön.

Azt, hogy január 1-jétől a katasztrófavédelem a kormányhivatalok feladata lett, Pesti Imre ésszerű lépésnek tartja, mert „az önkormányzati vezetőket kevéssé lehetett volna rávenni, hogy megfelelő aktivitással képviseljék a kormány érdekeit”.Pesti Imre szerint nyilvánvaló, hogy a későbbiekben esetleg hirtelen fellépő és jelentősebb orvoshiány esetében elsődlegesen az akut betegeket kell ellátni. Fontosnak tartja az ellátások „szortírozását”, azaz a halaszthatatlan esetek – baleseti és intenzív ellátás, szülészet – leválasztását a többiről, prioritásuk biztosítását. Ebben – mint mondta – néhány kórházat kell kijelölni, a „flottának” pedig véleménye szerint a sürgősségi központok lehetnek majd a „zászlóshajói”. Emellett biztosítani kell azoknak a krónikus betegeknek a gyógyítását is, akik hosszabb ideje folyamatos kezelést kapnak, ilyenek például a daganatos betegséggel küzdő pácien¬sek. A többi eset ellátása szerinte a kialakuló helyzet függvénye.

Arról a máig nem tisztázott és az orvosszakszervezet által is több alkalommal feszegetett kérdésről, hogy a kormányhatározat lényegében miért „mosta össze” a fogalmilag nem azonos katasztrófa-egészségügyi ellátást, illetve az egészségügyi válsághelyzetet, Pesti Imre azt mondta, tulajdonképpen mindkettő a szükségről szól, márpedig ennek szellemében kell mindent megtenni a betegek érdekében. A kormánymegbízott kiemelte azt is, szükséghelyzetben semmiképp nem csorbulhat a mentés, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a szolgálat munkáját akár a védelmi bizottság felügyelje majd, ha arra kerülne sor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvosok, rezidensek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni