Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Augusztus 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ösztönző a lakhatási támogatás

Ösztönző a lakhatási támogatás

A Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint a kormány a jövőben az álláskeresők más régióban történő munkába állását lakhatási támogatással segítené. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy a tervezett eszköz a válaszadók többségét valóban ösztönözné arra, hogy lakóhelyétől távol vállaljon munkát.

A magyar munkavállalók mobilitása érdemben elmarad a nyugat-európai államoknál regisztrált szinttől, ami komoly akadálya a foglalkoztatás bővülésének. Ezt a problémát korábban az Európai Bizottság is külön kiemelte a Magyarországgal foglalkozó anyagaiban. Ezzel összhangban a munkaerő mobilitásának növelése fontos eszköz a Kormány foglalkoztatáspolitikai céljainak elérése érdekében.

A kereslet és a kínálat földrajzi összekapcsolását célzó, álláskeresői mobilitást erősítő kormányrendelet-tervezet hatékony eleme lehet a foglalkoztatás ösztönzését célzó aktív munkaerő-piaci intézkedéseknek. Az uniós támogatások felhasználásával megvalósítani kívánt program alapeleme, hogy a regisztrált munkanélkülieket az állam oly módon ösztönözze a költözéssel együtt járó munkavállalásra, hogy az álláskeresők számára legfeljebb a mindenkori minimálbér összegéig lakhatási támogatást nyújt. Kiemelendő, hogy az összesen másfél évig tartó támogatási periódusban nyújtott lakhatási támogatás kiterjedne ugyanúgy a lakásbérleti díjra is, mint a közüzemi számlák támogatására. Ennek révén a program segítséget és ösztönzőt nyújthat az álláskeresőknek.

A válaszadók szerint a munkaerő mobilitása leginkább jelentős bértámogatással, valamint bérlakással illetve bérlakás-támogatással növelhető. A megkérdezettek közel háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy személy szerint ösztönzőleg hatna rá, ha az állam bérlakás-támogatás útján segítené őt abban, hogy a lakóhelyétől távol vállaljon munkát. Kiderült ugyanakkor, hogy egy alacsonyabb összegű bértámogatást a válaszadók kevésbé gondolnak ösztönzőnek, mint egy bérlakás-támogatást. Az adatok azt jelzik, hogy a felelős költségvetési gazdálkodás követelményével összhangban a lakhatási támogatás egy hatásos szakpolitikai eszköz az álláskeresők mobilitásának növelésére.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mobilitás növelése csak akkor hozhat látványos foglalkoztatás-bővülést, ha a beruházások révén a munkakereslet is emelkedik. Ezzel egyidejűleg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. álláspontja szerint a nyilvánosságra hozott kormányrendelet-tervezet hozzájárulhat a kormányzati célok eléréséhez: a magyar gazdaságban a rendszerváltozás óta elsőszámú problémaként jelentkező alacsony foglalkoztatottsági szint növeléséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során