Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Szeptember 26. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Gyulai Hírlap Online

SZÍVÜNK NAPJA ELNEVEZÉSSEL SZERVEZTEK PROGRAMOKAT GYULÁN

SZÍVÜNK NAPJA ELNEVEZÉSSEL SZERVEZTEK PROGRAMOKAT GYULÁN

Egy világ, egy otthon, egy szív a jelmondata idén a Szív Napjának

A látogatóknak vércukor- és koleszterinszintet vizsgáltak. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő


Szívünk Napja elnevezéssel szerveztek ma programokat Gyulán, a Szent István Egyetem Egészségtudományi és Környezet-egészségügyi Intézetében (EKI). A Szív Világnapja alkalmából rendezett eseményen szív- és érrendszeri szűréssel, dietetikai tanácsadással, valamint felnőtt és gyermekprogramokkal, közös tornával és tombolahúzással várták az érdeklődőket 16 óráig. A szűréseken minden évben 150-200 fő szokott részt venni – tudtuk meg a Gyulai Hírlap Online dr. Beke Szilviától, a Szent István Egyetem EKI főiskolai adjunktusától, a rendezvény szervezőjétől.

A rendezvényt prof. dr. Fodor Lajos, a Szent István Egyetem EKI főigazgatója, valamint dr. Katona András, a Pándy Kálmán Megyei Kórház Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, a rendezvény szakmai vezetője nyitotta meg.

A világnapot először 2000-ben rendezték meg, melyhez a magyar, illetve gyulai kardiológusok is csatlakoztak. Azóta minden évben szeptember utolsó vasárnapján ünnepeljük ezt a napot. Örülünk neki, hogy mi lehetünk ennek az eseménynek a házigazdái – mondta beszédében prof. dr. Fodor Lajos.

A széleskörű szakmai támogatás alatt álló kampánynak minden évben van egy jelmondata. Ez idén az Egy világ, egy otthon, egy szív, mely arra utal, hogy világszerte az első számú közellenség a kardiovaszkuláris betegségek csoportja, amelyen belül a leggyakoribb az érelmeszesedés. Ez a folyamat a kor előrehaladtával mindenkiben lejátszódik, de vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyek segítik a betegség kialakulását. A családnak óriási szerepe van ezeknek a rizikófaktoroknak a kezelésében, a rossz életviteli szokások megváltoztatásában – mondta el dr. Katona András.

A rendezvényt a Pándy Kálmán Megyei Kórház, a Szent István Egyetem, a Göndöcs Benedek Szakképző Iskola, az Egészséges Városok Gyula, a Regionális Wellness Egyesület, a Kéknefelejcs cukrászda, a Helen Doron Early English, valamint a Bols Café támogatta.

S. E.

Címkék: szív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben