Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. November 11. 14:28, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tagadják, hogy elhurcolták a civileket és eladták a szerveiket

Tagadják, hogy elhurcolták a civileket és eladták a szerveiket

Albániában vizsgálja az állítólagos koszovói szervkereskedelemről szóló hírek helytállóságát John Clint Williamson amerikai ügyész.

Akit az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) augusztus végén nevezett ki a szervkereskedelmet kivizsgáló különleges munkacsoport élére – jelentette a belgrádi média pénteken.

A Koszovóra és Albániára kiterjedő vizsgálatot a Dick Marty svájci politikus által elkészített jelentésre alapozva végzi a munkacsoport. A jelentést 2010 decemberében fogadta el az Európa Tanács.

Williamson Tiranában már tárgyalt Sali Berisha albán kormányfővel és Ina Ramom közvádlóval. Az amerikai ügyész segítségüket kérte a vizsgálati eljárás lefolytatásához.

Az albán kormány szóvivője nem árult el részleteket a megbeszélésekről, amelyek szombaton is folytatódnak.
A Dick Marty-féle jelentés szervkereskedelemmel és szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe Hashim Thaci koszovói kormányfőt és a koszovói albánok egykori hadseregének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) több más volt vezetőjét.

Dick Marty azt írta jelentésében, hogy az UCK és néhány magas tisztséget betöltő koszovói személyiség a szerb fegyveres erőkkel vívott 1998–1999-es fegyveres konfliktus idején Koszovóból – többségükben szerb nemzetiségű – civileket hurcoltak az albán határ közelében felállított táborokba, ahol állítólag megölték őket, és szerveiket a feketepiacon értékesítették.

Hashim Thaci koszovói kormányfő és az albán vezetés is tagadja ezeket a vádakat, és elutasítják a Dick Marty-féle jelentést. Tirana, mindamellett, hogy „hazugnak” minősítette a vádakat, közölte: készen áll a területén lefolytatandó mindennemű vizsgálatra, és kész a munkacsoportnak is a segítségére lenni, hogy kiderüljön az igazság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.