Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Július 14. 17:52, csütörtök | Helyi
Forrás: Farkas Zoltán Hírportál

Támogatja az olimpiai kerettagok felkészülését Békés megye

Támogatja az olimpiai kerettagok felkészülését Békés megye

Békés megyéből minden eddiginél népesebb csapat indulhat az alig egy év múlva kezdődő 2012-es londoni ötkarikás játékokra.

Az olimpiai kerettag versenyzőket, illetve edzőiket és klubvezetőiket július 14-én köszöntötték a Békés Megyei Önkormányzat épületében, s egyúttal a megyei képviselő-testület elnöke, Farkas Zoltán a közgyűlés támogatásáról biztosította a sportolókat. Hozzátette: reméli, hogy ez a támogatás hozzájárul a sikeresebb szerepléshez, s köszönetet mondott a sportolóknak, hogy eredményeikkel ilyen nagyszerűen képviselik a világban Békés megyét.
Öt egyesület tíz Békés megyei sportolója (Baji Balázs, Böczögő Dorina, Kiss Gergely, Lónai Hajnalka, Madarász Viktória, Márton Anita, Máté Gábor, Petrovszki Tibor, Tóth Annamária, Tóth László), összesen hárommillió forint felkészülési támogatást kap a Békés Megyei Önkormányzattól. A támogatási szerződéseket ünnepélyes keretek között csütörtökön reggel írták alá a sportolók, ám a meghívottak közül többen edzőtábori vagy verseny elfoglaltságuk miatt nem lehettek jelen. Őket edzőik, illetve a sportegyesületek vezetői képviselték. A megjelenteket Szabóné Csendes Ildikó sportreferens fogadta.
 


Az olimpiai kerettagok legnépesebb csapatát a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club adja, hiszen öt versenyzőjük is a londoni szereplés reményében készül. "Öröm számunkra, hogy a tízből öt versenyzőt a mi klubunk adja, ráadásul a kerettagok közül Madarász Viktória és Márton Anita már biztos indulónak tekinthető" - jelentette ki Tóth Sándor, az atlétikai klub elnöke, mesteredzője, majd így folytatta az atléták bemutatását: "Madarász Viki húsz kilométeres gyaloglásban már teljesítette az olimpiai "B" szintet, mint ahogy Márton Anita is súlylökésben. Utóbbi éppen most vesz részt az utánpótlás Európa-bajnokságon, ahol két számban indul, de a diszkoszvetés mellett elsősorban súlylökésben várunk tőle jó eredményt. Szintén az utánpótlás Európa-bajnokságon szerepel a kalapácsvető Petrovszki Tibor. A futók közül Baji Balázs száztíz méteres gátfutásban, Tóth László pedig több középtávon, de akár maratonfutásban is teljesítheti a kiküldetési szintet. Ők öten olimpiai kerettagnak tekinthetők, de csatlakozhat hozzájuk Rácz Sándor is, aki ősszel egy New York-i versenyen, ötven kilométeres gyaloglásban szeretné kvalifikálni magát az olimpiára". (Márton Anita a délelőtti selejtezők során az U23-as Európa-bajnokságon 53,69 méteres eredménnyel, negyedikként jutott a pénteki döntőbe.)
 


A Fóri Márta ügyvezetésével működő Torna Club Békéscsaba versenyzői közül Böczögő Dorina és Lónai Hajnalka tartozik az olimpiai kerethez. A sportágban ősszel rendezik a kvalifikációs világbajnokságot, ahol eldől, hogy a magyar válogatott csapata részt vesz-e az olimpián. Amennyiben ez nem sikerülne, a csabai tornászlányok egyéni versenyzőként is kvalifikálhatják magukat az ötkarikás játékokra.
 


Az orosházi birkózást a válogatott Kiss Gergely képviselheti az olimpián, akit külföldi útja miatt Szél Attila, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöke képviselt. A párbajtőröző Tóth Annamária sem lehetett jelen edzőtábora miatt. A Karácsonyi Lajos Békéscsabai Vívó Egyesület képviseletében Hajtman János elnök vett részt a támogatási szerződés aláírásán. A korábbi magyar sikersportág, illetve Tóth Annamária londoni esélyeiről Hajtman János elmondta, elsősorban a magyar csapatnak kell kvalifikálnia magát ahhoz, hogy békéscsabai párbajtőröző is pástra léphessen Londonban. Annamária a hatfős ",,A" válogatott keret tagja, ám ebben a csapatban az erősorrend alapján a harmadik, de a hatodik is lehet. Mellette két további pengeforgató, Velkey Sándor és Bohus Réka készül a "B" válogatott tagjaként, akik a következő évre akár az ",,A" kerethez is csatlakozhatnak.
 


A Békés Megyei Önkormányzat által támogatott tizedik sportoló, Máté Gábor számít a legrutinosabb versenyzőnek, hiszen már negyedik olimpiájára készül. Sydney, Athén és Peking után Londonban is a diszkoszdobó körbe szeretne állni.
 


A Csabai Atléták Sportegyesület atlétája éppen egy csehországi versenyről tért haza, ahol egyelőre elmaradt az olimpiai szinttől. Mint fogalmazott, még egy hónapja van az idei világbajnoki szint teljesítéséhez, majd később az olimpiai kvalifikáció eléréséhez. Kijelentette, egyértelműen az ötkarikás játékokra építi a felkészülését, s jövő augusztusban szeretne olyan formába kerülni, amelynek köszönhetően egy jó szerepléssel rukkolhat ki az utolsó olimpiáján.



Malatyinszki András

Feltöltötte: G.E.

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt