Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Június 19. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Tanácsok a nyári szünidőre

Tanácsok a nyári szünidőre

Tanácsok a nyári szünidőre - a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tájékoztatója.

Kicsengettek és elkezdődött a diákok által már nagyon várt vakáció. A gyermek számára csökkennek a kötöttségek, és ezzel együtt nő a felszabadultság érzése. A felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette azonban a gyermekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak. Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is.

Az elmúlt évben Békés megyében a gyermekbalesetek közel fele (42-ből 17 eset) a nyári hónapokban következett be.

Néhány tanács, hogy az idei vakáció a legtöbb gyermek számára balesetmentesen teljen el:

Fontos, hogy a szülők szakítsanak időt arra, hogy megtanítsák gyermekeiknek a közlekedés legfontosabb szabályait. Beszéljék meg a gyalogosközlekedés alapszabályait így például azt, hogy hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelép az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.

A leggyakoribb baleseti okok a sietség, figyelmetlenség, körültekintés nélkül történő úttestre lépés, a jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegések.

Ha már tudja a gyermek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések, és be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóan kerékpározni.

Az elmúlt évben ismét emelkedett az utasként megsérült gyermekek száma. Fontos tudni, hogy 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket csak a korának megfelelő, biztonsági övvel is rögzített gyermekbiztonsági rendszerben szabad szállítani.

Az elmúlt években több olyan baleset történt, amikor a gyermekét kerékpáron szállító szülő szabálytalanságával maga idézte elő a balesetet, és gyermeke megsérült. Fontos a szülői példamutatás. Tehát a gyermek amikor a szülővel, nagyszülővel közlekedik mindig csak jó példát lásson!

Törekedjünk arra, hogy nyomon követhessük gyermekeink ismeretségeit, baráti körét, és a barátok közlekedési szokásait. Hiszen a gyermekek könnyen sodorhatják egymást veszélybe, szabálytalanságokba, helytelen cselekedetekbe.

Nagyon sok gyermek tölti szabadidejét a strandon, vízparton, gyakran felnőtt felügyelet nélkül. Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyenek a fürdőzés szabályaival. Azzal, hogy lehetőleg ne ússzanak egyedül, ne fürödjenek teli gyomorral, ne ugorjanak vízbe felhevült testtel. Figyeljenek oda az akadályokra (ezek víz alatt is lehetnek, pl. cölöp, kidőlt fa, kövek stb.) Ugrálásra kijelölt helyen ne ússzanak, és ne merüljenek a víz alá. Figyeljenek a strand kijelölésére szolgáló bójákra, és azokon túl ne menjenek. Vízi biciklizéskor, csónakázáskor –ha nem tud úszni - használjon mentőmellényt, figyeljen az időjárásra, ha van jelzőrendszer, akkor a viharjelzésekre.

A tinédzserek, középiskolások számára a vakációval megkezdődik a buli szezon is. Gyakori jelenség, hogy a fiatalok hétvégén autóval mennek szórakozni. Ha a sofőr meg is tartja a szülőnek tett ígéretét, és nem iszik, nem drogozik, a felpörgött lelkiállapot, a társak emelkedett hangulata, a rutin hiánya, az éjszakai vezetés önmagában is komoly kockázatot jelent.

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kívánunk.

Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben