Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Szeptember 05. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Tanévkezdés 2012

Tanévkezdés 2012

Országos program végrehajtásával és megyei kezdeményezéssel is igyekszik erősíteni a gyermekek biztonságát a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Az ORFK – OBB 2008-ban indította el „Az iskola rendőre” elnevezésű bűn- és baleset-megelőzési programját, Békés megyében pedig a most kezdődő tanév már a hetedik, amikor a gyalogátkelőknél Zebra Zsaruk segítik a kisdiákokat. Emellett a rendőrség a Szuperbringa programmal is a diákok biztonságos közlekedését igyekszik elősegíteni.

Fokozott figyelem, Zebra Zsaruk az átkelőknél

Szeptemberben a tanítás kezdete előtti és befejezése utáni időszakban 21 iskolánál fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani, 20 intézménynél pedig polgárőrök segítik a közlekedőket. A Zebra Zsaru program keretén belül a megye 11 általános iskolája előtt, a kijelölt gyalogos átkelőhelyeknél minden reggel 7 óra 15 perc és 7 óra 55 perc között egyenruhás gyermekek és rendőrök együtt segítik az úttesten való biztonságos átkelést.

Szuperbringa Program

A program a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedéstudományi Intézet, és az ORFK-OBB együttműködése keretében valósul meg. Szeptember hónaptól kezdődően az iskolarendőrök az oktatási intézményekben vizsgálják át a gyermekek által használt kerékpárokat. Megnézik, hogy a diákok által használt biciklik megfelelnek-e az előírásoknak, alkalmasak-e a biztonságos közlekedésre.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a megye 16 általános iskolájában hirdeti meg a „Szuperbringa” programot. Ennek keretében az iskola 5. osztályos tanulói részére a közlekedési hatóság szakemberei az iskola rendőrével közösen a tanév során 12 órában (6 x 2) játékos előadás-sorozat keretében hívják fel a gyermekek figyelmét a helyes közlekedési magatartás-formákra és a szabályok betartásának fontosságára.

A program célja, hogy az egyenruhás rendőrök által tartott előadások, melyek elsősorban a kerékpáros közlekedés szabályaira, a kétkerekű jármű technikai kezelésével kapcsolatos ismeretekre épülnek, megerősítsék a gyermekekben az eddig tanultakat, és hasznos kiegészítői legyenek az iskolai tananyagnak.

Az előadás sorozat végén a diákok vizsgát tesznek, amely elméleti és gyakorlati részből áll. A sikeresen vizsgázó gyermekek szuperbringa kerékpáros igazolványt kapnak.

Az iskola rendőre

Békés megyében 96 általános iskolában és 10 középiskolában 97 iskolarendőr teljesít szolgálatot. Aziskola rendőreszülői értekezleteken hívja majd fel a figyelmet a biztonsági öv használatának, a szabályok betartásának és a személyes példamutatásnak a fontosságára. Emellett a tanév során folyamatos kapcsolatot tart a tantestülettel és a szülőkkel, akik jelezhetik felé az iskola, valamint az iskola környékének rendjével kapcsolatosan felmerülő problémákat. Szeptember hónapban pedig az általános iskolák első osztályos tanulóinak üzenőfüzettel kedveskednek az iskolarendőrök, melyben a gyermekek és a szülők is számos hasznos információt találnak.(a kiadvány címlapja és bevezetője az alábbiakban letölthető)

A rendőrség ezúton is kéri a szülőket, hogy ügyeljenek a szabályok betartására! Ha gyermekeket visznek, használják az életkoruknak megfelelő biztonsági eszközt. Az iskolák környékén pedig legyenek körültekintőek, óvatosak. Igyekezzenek időben elindulni otthonról, mert a sietség figyelmetlenséghez, a figyelmetlenség pedig balesethez vezethet.

Vargáné Szombati Andrea r. fhdgy.

sajtószóvivő

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Békéscsaba, 2012. szeptember 04.

Gyermekeket érintő balesetek száma, Békés megye:

2008. szeptember: 9 – 3 esetben gyermek a baleset okozója

2009. szeptember: 5 – mind az 5 esetben gyermek okozta a balesetet

2010. szeptember: 3 – 2 esetben idézte elő gyermek a szerencsétlenséget

2011. szeptember 4 – 1 esetben okozó a gyermek

(Ezek a balesetek jellemzően nem iskolák környékén történtek.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma