Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Október 22. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: Farkas Zoltán Hírportál

Tisztelegtek az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt

Tisztelegtek az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt

Koszorúzással és ünnepi műsorral emlékezett meg Békés Megye Képviselő-testülete az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről, az október 21-i kihelyezett ünnepi megyegyűlés alkalmával Gyulán.

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is átadták a „Békés megyéért" kitüntető díjakat, melyet azok vehettek át, akik életük során végzett munkájukkal kimagaslóan sokat tettek szűkebb hazánkért. Az előző évekhez hasonlóan az elismerést idén is három személy és egy kollektíva vehette át.
Esős őszi délelőtti nap fogadta az ünnepi megyegyűlés résztvevőit a fürdővárosban álló 56-os emlékműnél, itt emlékeztek meg ugyanis a több mint ötven éve, 1956. október 23-án kezdődött forradalom és szabadságharc eseményeiről. A megjelentek koszorúzással rótták le tiszteletüket a szabadságharc hősei előtt, a megyegyűlés nevében Farkas Zoltán elnök, Kónya István alelnök és dr. Csarnai Judit aljegyző helyezte el a megemlékezés virágait, a Békés megyei rendvédelmi szervek nevében pedig Dr. Gyurosovics József megyei rendőrfőkapitány és Dr. Takács Árpád megyei katasztrófavédelmi igazgató koszorúzott. Innen vonultak át az ünneplők a városházán megtartott ünnepi megyegyűlésre.

Az ünnepi megyegyűlés összefoglalója:


Koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek a szabadságharc eseményeire

A ceremónia kezdetén Dr. Görgényi Ernő, Gyula Város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében nagy megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy Békés Megye Képviselő-testülete a városban ünnepli az '56-os forradalom és szabadságharc ötvenötödik évfordulóját. Ezután emlékeztetett arra, hogy Békés megyében a Gyulán és Gyulaváriban élő Mány Erzsébet és Farkas Mihály fizette a legnagyobb árat a szabadságharcban való részvételért, ugyanis a forradalmat követő megtorlások során kegyetlen módon végezték ki őket. -Mindig emlékezzünk a mártírokra, a hősökre és a diktatúrára, mely ellen az egész magyar nemzet harcolt - hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Görgényi Ernő megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy a városban tartották az ünnepi megyegyűlést

Majd Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató-főorvosa idézte fel az 1956-ban zajlott események Békés megyei vonatkozásait. -A nemzetek történetében vannak történelmi pillanatok, melyek nem múlnak el, hanem egymást követő nemzedékeken keresztül emlékeztetnek meghatározó eseményekre - hangsúlyozta Dr. Kovács József, majd hozzátette: az '56-os események egy hosszú folyamatot indítottak el, amely végül a kommunista diktatúra összeomlásához vezetett.

A kitüntetetteket Kónya István megyei alelnök méltatta

A köszöntőket követően, mint minden esztendőben, ebben az évben is átadták mindazoknak a „Békés megyéért" kitüntetéseket, akik munkájukkal kimagasló eredményeket értek el megyénk társadalmi, gazdasági, kulturális, tudományos vagy művészeti életében. Ebben az elismerésben részesült a Biharugrai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesület Népdalköre, amelynek tagjai munkájukkal azt szeretnék elérni, hogy az utókor átvegye, majd továbbörökítse a népdal, a népi hagyományok kincseit. Kitüntetést vehetett át Eperjesi József szociális intézményvezető, az idősellátás és a szociális munkában végzett tevékenységéért, a korszerű gondoskodás szakmai ismereteinek alkalmazásában és továbbadásában elért eredményeiért. Elismerték továbbá Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök munkáját, az egyházi műemlékek védelme, a helyi társadalmi, kulturális közösségekkel való párbeszéd elősegítése, az egészségünk védelmének fontossága érdekében kifejtett tevékenysége tiszteleteként. Aktív közösségi tevékenységéért, több évtizedes szakmai pályafutásáért Szécsi Gábor feltalálót is eme díjjal tüntették ki, aki többek között arról is ismert, hogy feltalálta a drótfonatból és felülkezelt falécekből készült DROFA nevezetű anyagot, amely termékcsalád bejárta a világot és számos nemzetközi elismerést is kapott.

Ebben az évben is átadták a „Békés megyéért" kitüntetéseket

A megemlékezés ünnepi műsorral zárult, amelyen a forradalom eseményeit elevenítették fel korabeli ruhákba bújva a Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény DUMA' Színházának diákjai. A tanulók zenés-táncos műsorral értelmezték újra az '56-os eseményeket.


Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Címkék: megemlékezés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a