Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 24. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Több mint háromszáz makett a kiállításon

Több mint háromszáz makett a kiállításon

Több mint háromszáz makettet tekinthettek meg az érdeklődők a helyőrségi klubban, a KIT Makettklub szervezésében zajlott országos kiállításon, amelyet szombaton airsoft bemutató, vasárnap pedig ...

Több mint háromszáz makettet tekinthettek meg az érdeklődők a helyőrségi klubban, a KIT Makettklub szervezésében zajlott országos kiállításon, amelyet szombaton airsoft bemutató, vasárnap pedig a hagyományőrző csoportok bemutatója gazdagított.

Mint azt Fekete László szervezőtől megtudtuk, tíz ifjúsági és huszonöt felnőtt kategóriában osztottak díjat a különlegességeket is szép számban felvonultató versenyen.

Óriási türelem kell egy-egy makett elkészítéséhez

A helyőrségi klub Fekete Lászlónak és a KIT Makettklubnak köszönhetően a hétvégén ismét különleges birodalommá változott, ahol a kordonoktól óvva jól megfértek egymás mellett a csodás miniatűr épületek, repülők, harci járművek, polgári autók, versenyautók, kamionok, motorkerékpárok, diorámák, sőt még Szabó László bábjai is. Laci bácsi annak a Foky Ottónak a bábkészítője volt, aki Mirr-Murr, Mekk Elek figuráját vagy a tévémacit tervezte.

Harminchat kategóriában hirdettünk versenyt, végül tíz ifjúsági illetve gyerek, illetve huszonöt felnőtt kategóriában hirdettünk győztest (két felnőtt kategóriát összevontunk). Mosonmagyaróvártól Budapestig, Debrecentől Szegedig, Szolnoktól Miskolcig az ország szinte minden szegletéből eljöttek hozzánk a klubok tagjai; rengeteg barátság szövődik a makettek kapcsán – mondta Fekete László, aki szerint manapság ez a hobbi is beszűkülőben van, mert az emberek nehéz időkben először a hobbijukról mondanak le. Ennek ellenére a makettek igen széles skáláját vonultatta fel a mostani kiállítás és verseny is.

Láthattunk maketteket kicsiben és nagyban

Volt olyan speciális kategória, amit csak itt indítottak, mint például a saját építésű vasúti járművek kategóriája. Fekete László megjegyezte, hogy egy-egy boltban vásárolt vasúti kocsi akár 20-40 000 forintba is kerülhet, itt viszont olyan járműveket lehetett látni, amelyeknek csak az alvázat vették meg a makettezők, és arra aprólékosan ráépítették a felépítményt.

A kiállításon és versenyen, szombaton a békéscsabai Airsoft Team tartott bemutatót, vasárnap pedig a szeghalmi történelmi lőegylet és a szegedi Living History érkezett egyenruha illetve katonai gyűjteménnyel. Magyarországon létezik egy virtuális repülőezred, amely ugyanúgy épül fel, mint a kecskeméti repülőezred, csak ők számítógépen tartják egymással a kapcsolatot, illetve hajtanak végre virtuálisan akár olyan feladatokat, mint a vadászpilóták – az érdeklődők akár ezt is kipróbálhatták a két nap során.

Szombaton és vasárnap rengetegen nézték meg, hogy aprólékos munkával mire képesek a makettezők, vagy ahogy az egyik rácsodálkozó néző nevezte őket, a „minimániások”. És sokan jöttünk rá, hogy türelemből van mit tanulnunk a makettezőktől…

Mikóczy Erika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.