Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 01. 16:26, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Több pénzt hoznak a női főhőssel forgatott Oscar-jelölt filmek

Több pénzt hoznak a női főhőssel forgatott Oscar-jelölt filmek

A női főhőssel forgatott Oscar-jelölt filmek nagyobb bevételt hoznak a mozikban, mint a férfi főhőssel készült produkciók - állapította meg a BBC csütörtökön közzétett elemzése.

A női főhőssel forgatott filmekre fordított minden dollár átlagban 2,12 dollárt hoz. A férfi főszereplős filmeknél viszont a költségvetés minden dollárjára 1,59 dollár bevétel jut. 2013 óta azonban mégis csupán az Oscar-jelölt filmek 28 százalékának volt női főszereplője.

A BBC elemzése szerint az utóbbi években Oscarra jelölt, női főhősről szóló produkciók közül A számolás joga költségvetése 6,8-szorosát kereste meg a mozikban, a Lady Bird a ráfordítás 4,2-szeresét, A szürke ötven árnyalata ugyancsak ennyit, a Star Wars - Az ébredő Erő költségvetése 3,8-szorosát, a Megmaradt Alice-nek a 3,7-szeresét, a Brooklyn a 3,5-szörösét, a Szépség és a szörnyeteg és a Philomena a 3,2-szeresét, a Floridai álom a 2,8-szorosát, a Gravitáció pedig a 2,7-szeresét.

A nők a mozikasszáknál és a kamera mögött is helytállnak - jelentette ki Kate Kinninmont, a Nők a Filmben és a Televízióban brit szervezet vezetője.

A produkciós költségvetések és az amerikai mozibevételek összevetéséből kiderül, hogy az egyértelműen női főszereplős Oscar-jelölt filmek 33 százalékkal nagyobb bevételt hoztak a mozikban, mint azok, amelyeknek főhőse férfi volt.

A BBC tanulmánya az Internet Movie Database adatait vette alapul, viszont a dokumentumfilmeket vagy rövidfilmeket nem sorolták a válogatásba. Az elemzés így 155 filmet vizsgált meg úgy, hogy a forgalmazási és a promóciós költségeket nem vették figyelembe.

Tavaly az ötvenes évek óta először fordult elő, hogy a három legnagyobb bevételű amerikai filmnek - Star Wars: Az utolsó Jedik, a Szépség és a szörnyeteg, Wonder Woman - női főhőse volt. A BBC elemzése szerint ez egy új trendet sejtet.

A női főszereplős filmek megtérülése ugyanakkor azért is lehet magasabb, mert költségvetésük jelentősen alacsonyabb a férfi főszereplővel forgatott filmekénél. Az átlagos produkciós költségek 20 százalékkal alacsonyabbak, ha nő kapja a sztárszerepet - mutatott rá az elemzés.

Kinninmont szerint nagyon nehéz megváltoztatni azt a hollywoodi nézetet, hogy a nők nem hoznak annyi pénzt, mint a férfi sztárok. Az elmúlt öt évben minden Oscar-jelölt filmbe befektetett dollárból 75 cent olyan filmre jutott, amelynek főhőse férfi volt.

Címkék: bevétel, film, , Oscar-díj, pénz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.