Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Több településen is veszélyes a levegő

Több településen is veszélyes a levegő

Országszerte tovább romlott a levegő minősége, hétfőn már hat település levegőjét minősítette veszélyesnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a magas szállópor-koncentráció miatt.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: zöld (elfogadható), citromsárga (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Vasárnap még csak Sajószentpétert, hétfőn már emellett Miskolcot, Kazincbarcikát, Putnokot és Tökölt is a veszélyes levegőminőséget jelző, piros színnel jelölték az NNK térképén.

Budapest, Vác, Százhalombatta, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Dunaújváros, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza és Hernádszurdok levegőjét egészségtelennek minősítették.

Emellett további hat - mérőállomással rendelkező - település a kifogásolt levegőminőséget jelző citromsárga színnel szerepel az NNK térképén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: a hétfőtől megélénkülő északkeleti szél hatására az ország nagyobb részén javul, a Dunántúl északi felén azonban valamelyest romlik a levegő minősége. Kedden az élénk délkeleti szél hatására várhatóan tovább javul a levegőminőség. Szerdától viszont ismét anticiklonális hatások alakítják az időjárást, emiatt újból romlásnak indul a levegőminőség - tették hozzá.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják, hogy a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.