Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 26. 11:31, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Tobin-ügy - Navracsics: Írország köteles lenne végrehajtani a magyar bíróság ítéletét

Tobin-ügy - Navracsics: Írország köteles lenne végrehajtani a magyar bíróság ítéletét

Írország köteles lenne végrehajtani a magyar bíróság ítéletét a Tobin-ügyben, Viviane Reding uniós alapjogi biztos válaszleve egyértelműen azt mutatja, hogy Magyarországnak igaza van - jelentette be a közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján felidézte: az ügyben levélben fordult a biztoshoz, mert Írország mindezidáig arra hivatkozott, hogy nem köteles végrehajtani a magyar bíróság ítéletét, mivel nem csatlakozott egy ezzel összefüggő uniós kerethatározathoz.
A miniszter közölte, hogy az Európai Bizottság osztja a magyar álláspontot. Írországnak kötelessége lenne a kerethatározatot végrehajtani, és nem hivatkozhatna arra, hogy Francis Ciarán Tobin büntetése nem hajtható végre az ír büntetés-végrehajtási intézetekben - jelentette ki.
Egy 2008-ban elfogadott kerethatározat szerint az uniós tagállamok elismerik a más tagállamok által hozott ítéletek érvényességét, és végrehajtják saját országukban.
Navracsics Tibor elmondta, megítélésük szerint Írország nem a kerethatározatban szabályozott feltételeknek megfelelően tette azt a nyilatkozatát, amely átmeneti mentességet biztosít számára a határozatban foglaltak végrehajtása alól.
Ez ügyben Viviane Redinghez fordultak, és azt tudakolták, helyesen értelmezik-e a jogot, vagyis, hogy 2014. december 1-jétől az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Írország ellen, és Magyarország is eljárást indíthat az Európai Bíróságon Írország ellen, ha nem harmonizálja a kerethatározatot a belső jogával.
Közölte, Reding válaszleve szerda este érkezett meg, és a lényege az, hogy a bizottság osztja a magyar álláspontot. Egyetért azzal, hogy Írország nyilatkozata, mivel nem a kerethatározat elfogadásának időpontjában történt, nem érvényes.
Írország nemcsak, hogy későn élt a nyilatkozattal, de ez a nyilatkozat és ebből adódóan az átmeneti mentesség jogszerűen létre sem jött - mondta Navracsics Tibor.
A miniszter közölte, az alapjogi biztos azt javasolta neki - ismerve az ír igazságügyi miniszter elkötelezettségét és nyitottságát a diplomáciai csatornákra - próbálja meg személyes találkozón sürgetni ír kollégáját, hogy még a 2014. december elsejei határidő előtt Írország rendezze a jogi helyzetet, és megoldást találjanak a Tobin-ügyre.
Az ír igazságügy-miniszternek jelezték csütörtök reggel, hogy a magyar álláspontot osztó válaszlevelet kaptak - tette hozzá.
Navracsics Tibor elmondta, jelezte az ír kollégájának, hogy kétoldalú találkozót tart szükségesnek az ügyben az október 7-én tartandó bel- és igazságügyi tanács ülésekor.
Kitért arra is, még "néhány napig él a remény", hogy Tobin önszántából eljön Magyarországra, megkezdi a börtönbüntetését, hogy aztán a magyar garanciáknak megfelelően, ha úgy kívánja, akkor büntetésének letöltését Írországban folytathassa. Az ír férfinak szeptember 30-áig van lehetősége nyilatkozni, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését.
Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során