Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 25. 07:12, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Tömeges delfinpusztulást okozott a brit haditengerészet

Tömeges delfinpusztulást okozott a brit haditengerészet

Tizenkilenc gömbölyűfejű delfin pusztulását okozta a skót partoknál 2011-ben a brit királyi haditengerészet víz alatti robbantásainak zaja - állapította meg egy brit tudósok által készített kormányzati jelentés.

A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a Skócia északi partvidékén partra vetődött és kimúlt 19 cet pusztulását a haditengerészet négy nagy bombájának felrobbanása okozta. A robbanás keltette zaj károsíthatta a gömbölyűfejű delfinek hallását és tájékozódási képességét, ezért úsztak ki a partra és pusztultak el.

2011. július 22-én 70 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin úszott be a Kyle of Durness öbölbe, amely keletre terül el a Wrath-foktól, Európa egyik legnagyobb katonai lőterétől. Megpróbálták ugyan visszavezetni a tengeri emlősöket a nyílt tengerre, de 39 partra vetődött. Helyi lakosok és szakértők segítségével 20 delfint sikerült visszavezetni a tengerbe, 19 állat azonban kimúlt. Ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése, amely nyomán a brit kormány vizsgálatot rendelt el, ebben a szigetország kutatólaboratóriumainak 12 tudósa vett részt.

A környezetvédelmi tárca által szerdán közzétett jelentésből kiderült, hogy egy nappal a tengeri emlősök partra vetődése előtt a térségben a brit haditengerészet északi búvárcsoportja három, tengerfenékbe fúródott, 400 kilogrammos bombát hatástalanított. A negyediket az után robbantották fel, hogy az állatok partra vetődése megkezdődött.

"Az első három robbanás jelentős károsító hatással volt az állatok hallására és ezáltal bármely közelben lévő cet tájékozódási képességére... A negyedik bomba az állatokat tovább terelhette a szárazföld felé" - idézte a jelentést a The Guardian brit napilap honlapja.

A jelentés bírálta azt, hogy a bombák felrobbantása előtt a haditengerészet nem járt el kellő gondossággal, nem ellenőrizte vizuálisan, vannak-e a közelben delfinek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bombák felrobbantása helyett a világ más pontjain olyan eszközt használnak, amely kiégeti azokat.

A brit védelmi tárca közölte, hogy elfogadja a jelentés megállapításait, fontolóra veszi a felvetett javaslatokat, és ahol lehet megvalósítja azokat.

fotó:theguardian.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése