Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Május 03. 18:56, szerda | Belföld
Forrás: mti

Tornádó volt Bátán, többfelé jégeső okozott károkat

Tornádó volt Bátán, többfelé jégeső okozott károkat

Tornádó volt a Tolna megyei Bátán, és több településen is jégeső pusztított - számolt be az M1 aktuális csatorna Híradója szerda este.

A heves zivatarok, illetve felhőszakadás veszélye miatt az ország középső és keleti részein számos járásban jelenleg is elsőfokú riasztás van érvényben.
A jelenségről készített fotókat, videókat több internetes oldalon is közzétették, a megyei hírportál, a teol.hu is beszámolt a történtekről. Az Időkép azt írta: a légköri feltételek adottak voltak ahhoz, hogy erőteljesebb zivatarcellák is kialakuljanak, a szélnyírásnak köszönhetően pedig ezek a viharfelhők forogni kezdtek, így szupercellává (forgó zivatarfelhő) fejlődtek. Ennek volt köszönhető, hogy a felhőbe beáramló levegő is örvénylő mozgásba kezdett a talaj közelében, és minél szűkebbé válik a beáramlás átmérője, annál nagyobb szélsebesség tud benne kialakulni. Így alakult ki ez a tornádó is - írta az idokep.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: az esti órákig több helyen (nagyobb eséllyel és számban az ország keleti felén) alakulnak ki zivatarok. Ezeket nagy mennyiségű csapadék (akár 20-25 milliméternyi), erős szél és kisebb méretű jég kísérheti. Ugyanakkor hozzátették: egy-egy intenzívebb zivatar kialakulhat, amelyet 2 centiméteresnél nagyobb átmérőjű jég is kísérhet, esetleg 70 kilométer/óra feletti széllökéssel.

Az éjszaka második felében szintén inkább keleten lehetnek zivatarok, amelyekhez nagy mennyiségű csapadék társulhat.

Csütörtökre virradóra a kevésbé felhős, szélcsendes területeken (főként a Dunántúlon) köd, sűrű köd képződhet. Csütörtökön napközben jobbára a Tiszántúlon és Borsodban, kisebb eséllyel a nyugati határvidéken lehet zivatar, várhatóan heves kísérőjelenségek és felhőszakadás nélkül.

A minimumhőmérséklet 5-14 Celsius-fok között valószínű. Északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten a legenyhébb a hajnal. Napközben 19-24 fokig melegszik a levegő.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.