Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Túl kockázatos charterezni

Túl kockázatos charterezni

Jövőre tovább szűkülhet a charterpiac, ugyanis a mintegy 1200 regisztrált hazai utazási iroda közül eddig mindössze 12 vállalkozott charteres utazásszervezésre, az általuk 2014-re igazolt kaució mértéke pedig alig haladja meg a 6 milliárd forintot – derül ki a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal november 22-i nyilvántartásából - írja a Világgazdaság.

Ezek a számok még változhatnak, hiszen a hivatalban még javában tart a vagyoni biztosíték-igazolások feldolgozása. A végleges adatok így csak 2014 januárban állnak majd rendelkezésre, de az szinte biztos, hogy a 2013-as szintet nem éri el a piac, amikor 24 cég vállalkozott charteres utazásszervezésre 9 milliárd forintos kaucióval. Ennek egyik fő oka, hogy a tunéziai és az egyiptomi válság miatt becsődölt a Best Reisen, amely a második legnagyobb, 1,2 milliárd forintos kaucióval rendelkezett. Ez is jól mutatja, hogy nincs összefüggés a kaució összege és az adott iroda biztonságos működése között. A fő célpontok a törökországi Alanya, a görög szigetek és Mallorca.

A charterező cégeknek a magasabb kockázat nyomán 20 százalék a kaució, de minimum 20 millió forint. A lista első három helyének sorrendjében nem történt jelentős változás. Az eddigi adatok szerint most is a Neckermann tette le a legtöbb kauciót, 2,3 milliárd forintot. Az IBUSZ a második 1 milliárd 50 millió forinttal (2013-ban ötödikek voltak 800 millió forinttal), a harmadik pedig a Kartago Tours maradt kereken 1 milliárd forintos letéttel. Nem változtatott 880 millió forintos biztosítékán a Green Travel. Szintén marad a charterpiacon az Anubis, a Budavár Tours és az Apollon. Még beleszólhat a sorrendbe az Unitravel is, amely már meghirdette 2014-es útjait. „Most már sokkal óvatosabbak az irodák, nem kockáztatnak, a valós forgalomhoz igazítják a kauciót” – mondta lapunknak Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége szóvivője és az OTP Travel ügyvezető igazgatója. Az OTP Travel például teljesen kiszáll a piacról, igaz már 2013-ban sem voltak aktívak, de még 480 millió forintos kaucióval rendelkeztek. A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit. A fennmaradó összegből pedig kártalanítják az egyéb jogosultakat.

A nem chartereztető utazásszervezőknél 12 százalék a biztosíték, itt még alaposan változhat a sorrend, hiszen az MKEH listáján még nincs adat a Tensi, a Vista és a Weco kauciójáról. A Fehérvár Travel első helye azonban vélhetően nem forog veszélyben, ugyanis vagyoni biztosítéka 564 millió forintról 636 millió forintra nőtt. Jelenleg az OTP Travel a második 282 millió forinttal, míg a harmadik a Haris 120 millió forinttal. Hátrébb szorul viszont a Pegazus-Sport, hiszen 190 millióról 100 millió forintra vette vissza a letétet. Még 2010-ben 18 milliárd forint volt az összesített biztosíték, 2011-re történt egy hárommilliárd forintos csökkenés, azóta állandósult a 15 milliárd forintos szint. Ezt a Best Reisen csődje miatt 2014-ben már vélhetően nem fogja elérni a piac.

Ömlenek a szilveszteri ajánlatok

Az utazási irodák és szállodák kínálatai között már felbukkantak a szilveszteri ajánlatok. Egy prágai 4 napos út például 60 ezer forintba kerül, Párizs 90 ezer, London 100 ezer, Lisszabon 120 ezer forintba fejenként. Persze itthon is lehet maradni. „Ebben az időszakban egyértelműen a fürdővárosoké a főszerep, az év végén belföldön kikapcsolódni, pihenni vágyók szívesen látogatják a termálvízzel rendelkező településeket, tavaly például Hajdúszoboszló volt a legnépszerűbb célpont. Már 2012-ben is megfigyelhető volt, hogy egyre népszerűbbek a kisebb vendégházak és panziók a karácsonyi és szilveszteri időszakban” – mondta lapunknak Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton