Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Június 11. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Ötvenkilenc éves osztálytalálkozó

Ötvenkilenc éves osztálytalálkozó

1953-ban végeztek azok az öregdiákok a Békéscsabai Állami Közgazdasági Gimnáziumban, akik ma ötvenkilencedik osztálytalálkozójukat ünnepelték az egyik városi étteremben.

Az egykori osztálytárak eleinte ötévenként találkoztak, majd az ötvenöt éves találkozón eldöntötték, hogy ezentúl évente megismétlik az összejövetelt. Negyvenketten kezdték meg tanulmányaikat 1949-ben az iskolában, s közülük negyvenen érettségi vizsgát is tettek. Most tizennyolcan jöttek el Békéscsabára a huszonnégy élő osztálytárs közül. A nagy létszámú osztályból nyolcan már a Petőfi utcai polgáriban is osztálytársak voltak.

Az osztály életében meghatározó szerepet töltött be a két Maczák tanár úr: Maczák János (a gyerekek által csak „Kismaczáknak” emlegetett) osztályfőnök, aki statisztikát oktatott az egykori nebulóknak, és Maczák András (a „Nagymaczák”) aki tervgazdaságot tanított. (Merthogy akkoriban a három és az ötéves tervek időszakában még ez is tantárgy volt…) Az 59. érettségi találkozót mindkét neves pedagógus megtisztelte jelenlétével, s nem kisebb sportlegendát is üdvözölhettünk, mint Palotai Károlyt, avagy ahogy már abban az időben társai nevezték Csutit, aki már akkor rúgta a bőrt az Építők Előrénél (a mai Békéscsaba 1912 Előre Sport Egyesület elődjénél – a szerz.)


Az 1953-ban a Békéscsabai Állami Közgazdasági Gimnáziumban végzettek (Fotók: Szegedi Sándor)

A fehér asztal mellett az egykori osztálytársak sorra idézik fel élményeiket, csínytevéseiket, egykori tanáraik alakját: Majtényi Dánielné emlékét, akit egyhangúan a legjobb magyar tanárként emlegetnek, Irányi Dezső tanár urat, aki földrajzott oktatott, Turi Sándort, a történelem szakértőjét, Kocziszki Jánost, aki a számok birodalmában segített eligazodni, a legendás tesi tanárt: Rácz Lukácsot, aki feleségével „Luki nénivel” megalapozták a békéscsabai tornasportot. Sajnos, a régi, kedves tanárok már nem élnek, ahogy az iskola egykori igazgatója, Paulinyi Mihály és a pedellusházaspár, Hídvégiék sem. Három osztályfőnöke is volt a csapatnak: az első dr. Csicsai József, a második a már említett Luki bácsi (most lenne 101 éves!), és Maczák János.


Palotai Károly, Csuti és Uhrin László a régi szép időkre emlékeznek

Sportos csapat volt ez az „A” fiú-osztály, hisz a már említett Palotai Károly világhírű labdarúgó mellett többen értek el kisebb-nagyobb sikereket különböző sportágakban. Így Radnai József futó (szintén a csabai Építők Előre versenyzője volt), Belicza András tornász, Kovács János bírkózó, Kerepeczki János és Uhrin László kézilabdázó.

Jövőre a jubileumi hatvanadik találkozóra készülnek a „fiúk”. Vajon milyen meglepetéssel? – kérdeztük Kőrösi András szervezőtől és Uhrin Lászlótól az osztály oszlopos tagjától, aki lapunk, a Csabai Mérleg rendszeres olvasója. A sokak által csak Lacibácsi.hu-nak szólított sejtelmesen mosolyog: legyen az meglepetés: de egy biztos: Jövőre veletek ugyanitt!

– És meghívjuk a lányokat is! – teszi hozzá rögtön Kőrösi András.

Vándor Andrea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.