Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Új látásmód a női foglalkoztatásban

Új látásmód a női foglalkoztatásban

A tervezett „GYED extra” csomag megteremti a lehetőségét, hogy az anya hetente pár órára vagy napra vissza tudjon menni dolgozni úgy, hogy ne kelljen lemondania a GYED-ről vagy a GYES-ről. Szalai Piroska a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos kutatásai szerint a gyerekvállalási kedv és a részmunkaidős foglalkoztatás között szoros összefüggés mutatható ki. Ott vállalnak többen gyermeket, ahol többeknek van lehetősége részmunkaidőben dolgozni.

Az utóbbi évtizedekben a lakosság elöregedése tapasztalható az Európai Unió minden tagállamában. Azokon a helyeken érzik nagyobb biztonságban magukat a nők a gyermekvállalás területén, ahol tudják, hogy van lehetőségük – nemcsak a jogszabályok tekintetében, de a munkahelyek szervezeti kultúrája terén is – a gyermek növekedtével folyamatosan egyre több feladatot vállalni a munka világában.

Abban az esetben, ha valaki otthon marad két-három gyermekkel három, hat, kilenc évet, akkor az aktuális gyakorlati tudása óhatatlanul megkopik. A gyakorlati tapasztalat szinten tartásához azonban nem muszáj heti 40 órát dolgozni. Fontos tehát megoldani a munkaadóknál, hogy a részmunkaidős munkavégzés lehetősége biztosított legyen, így az anyák hosszú időre nem esnek ki a munkaerőpiacról, a családok kiegészítő jövedelemhez jutnak és a munkaadó számára is tervezhetőbbé válik a helyzet.

Szalai Piroska szerint a legfontosabb cél, hogy egészséges arány alakulhasson ki a munka és a család között. Az édesanyáknak fontos lehetőséget biztosítani arra, hogy egyszerre lehessenek gyermekükkel, ugyanakkor megmaradjanak aktív munkavállalóként a munkaerőpiacon. Magyarországon 100 kisgyermekes anyukából 36 dolgozik, és közülük 30, aki teljes munkaidős munkát vállal, azaz heti 40 órát, és 6, aki részmunkaidőben látja el a munkáját.

A kisgyermekes anyaság nem végleges állapot, hanem olyan átmeneti időszak, amelynek a láthatatlan munkaigénye magas. Ezt nehéz jelenleg kezelni a munkaerőpiacon. Egyedül ez nem megy sem a családnak, sem a munkaadónak, szükség van olyan katalizátorokra, mint az utóbbi időszak állami intézkedései: a munkahelyvédelmi akcióterv járulékkedvezményei, vagy a tervezett „GYED extra” csomag, ami megteremtené, hogy az anya hetente pár órára vagy napra vissza tudjon menni dolgozni úgy, hogy ne kelljen lemondania a GYED-ről vagy a GYES-ről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során