Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Április 07. 12:09, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Új Rembrandt-képet festett egy számítógép

Új Rembrandt-képet festett egy számítógép

Új képet festett egy számítógép Rembrandt munkáinak alapos tanulmányozása után, majd a szakemberek háromdimenziós nyomtatással életre is keltették a művet, hogy az textúrájában is olajfestményt idézzen.

A The Next Rembrandt elnevezésű projekt munkatársai először digitálisan kiválasztottak egyes pontokat Rembrandt festményein, majd az adatokat összegyűjtve a számítógépek felfedeztek bizonyos mintázatokat abban, ahogy a holland mester például a szemeket megformálta portréin.

A szakemberek ezután olyan algoritmusokat dolgoztak ki, amelyek Rembrandt stílusát idézve tudnak új képeket készíteni. A számítógép azt a feladatot kapta, hogy egy arcszőrzetet viselő, fehér galléros fekete ruhába öltözött, kalapos, arccal jobbra forduló, 30-40 éves kaukázusi férfi portréját fesse meg - írta a BBC News.

Utolsó lépésként a szakemberek megvizsgálták Rembrandt munkáinak felszínét, hogy az egyes helyeken mennyi festéket használt a művész, majd háromdimenziós nyomtatási technológiával megalkották a képet, amely így textúrájában is egy olajfestményt idézett.

"Az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy gépet, amely úgy dolgozik, mint Rembrandt" - mondta Emmanuel Flores, a projekt mögött álló technológiát kifejlesztő csapat vezetője, hozzátéve, hogy ezzel is egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogy mi tesz egy alkotást mesterművé.

A kétéves projekt a Microsoft, az ING, a Delfti Műszaki Egyetem és két holland művészeti múzeum együttműködésével valósult meg.

Az elkészült művet nemsokára a nagyközönség kiállításon is megnézheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára