Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Június 05. 07:09, péntek | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztrációk: pixabay

Újabb bűncselekményért ítélték el a hírhedt pamplonai szexuális bűnözőket

Újabb bűncselekményért ítélték el a hírhedt pamplonai szexuális bűnözőket

Újabb bűncselekményért ítélt el a spanyol bíróság csütörtökön négy szexuális bűnözőt, akik A falka néven váltak hírhedtté, miután 2016-ban csoportosan megerőszakoltak egy fiatal lányt Pamplonában.

A négy férfit ezúttal szexuális visszaélésben és megfélemlítésben találták bűnösnek. Két év 10 hónap, illetve 4 év 6 hónap közötti börtönbüntetést kaptak, valamint kártérítés megfizetésére kötelezték őket.

A córdobai elsőfokú bíróság szerint az elkövetők négy évvel ezelőtt, az akkor 21 éves áldozattal az andalúziai Torrecampo település májusi szabadéri ünnepségén találkoztak, és felajánlották neki, hogy hazafuvarozzák a 20 kilométerre található Pozoblancóba, ahol egyikük csendőrként teljesített szolgálatot.

Az alkoholtól bódult lányt szexuálisan zaklatták az autóban. Egyikük orális szexre próbálta kényszeríteni, majd miután ellenállt, megverte és otthagyta az út szélén.

A történtek egy részéről videófelvétel készült, amelyet többekkel megosztott az egyik férfi. A perdöntő mobiltelefonos videóra a rendőrség akkor bukkant rá, amikor a Pamplonában két hónappal később elkövetett nemi erőszak ügyében nyomozott a társaság után.

A négy férfi és egy ötödik társuk jelenleg 9 és 15 év közötti börtönbüntetését tölti, amelyet a legfelsőbb bíróság szabott ki a Spanyolországban óriási botrányt kavart ügyben.



A bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepségek ideje alatt, a hajnali órákban erőszakolták meg akkor 18 éves áldozatukat egy lakóház alagsorában. Fényképeket és videofelvételeket készítettek a bűncselekményről, amelyeket "A falka" névre keresztelt csoportban osztottak meg egy mobiltelefonos csevegőalkalmazáson keresztül, és ott kérkedtek a történtekkel.

A csoportot két évvel ezelőtt első és másodfokon is felmentették a nemi erőszak vádja alól, és az enyhébb súlyú szexuális visszaélés bűncselekményében találták őket bűnösnek.

Az ítélet közfelháborodást keltett, országszerte emberek ezrei vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a döntés ellen. Az áldozat fellebbezett, a legfelsőbb bíróság pedig bizonyítottnak találta a szexuális agressziót.

A per hatására a spanyol kormány kidolgozta, és idén márciusban első olvasatban elfogadta a "szexuális szabadságot garantáló törvény" tervezetét, amelyben nemi erőszaknak minősítenek minden, egyértelmű beleegyezés nélküli nemi aktust.

A törvényjavaslatot igazságügyi véleményezés után visszaküldik a kormánynak, amely újra megtárgyalja, és várhatóan ezt követően benyújtja a parlamentnek. A tervezet elfogadása maga után vonná a büntető törvénykönyv reformját is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése