Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. December 12. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Újra romlik a járványhelyzet Csehországban

Újra romlik a járványhelyzet Csehországban

Újra romlik a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Az egy hónapig tartó csökkenés után ezen a héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is

- jelentette be pénteken Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter.

"Tekintettel a romló helyzetre, hétfőn javasolni fogom a kormánynak, hogy a harmadik kockázati sávból lépjünk vissza a szigorúbb óvintézkedéseket előíró negyedikbe" - közölte prágai sajtótájékoztatóján a miniszter.

Az üzletek Blatny szerint nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát, visszatér az éjjeli kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. Engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad az arcmaszkok viselete a belső és külső tereken is.

A cseh egészségügyi minisztérium százpontos kockázati listát dolgozott ki, amelyben minden 20 pont egy-egy biztonsági sávnak, óvintézkedési csomagnak felel meg. Csehország a járványhelyzet javulása következtében december 3-án lépett át a negyedik sávból, az enyhébb korlátozásokat tartalmazó harmadik sávba.

A miniszter felszólította a lakosságot, hogy a lehetőségek szerint korlátozzák társadalmi kapcsolataikat és következetesen tartsák be az óvintézkedéseket.

"A helyzet javulásának a kulcsa nagymértékben a mi kezünkben van. Mai viselkedésünk fogja meghatározni, milyen lesz a karácsonyunk" - figyelmeztetett a cseh tárcavezető.

Blatny közölte, hogy december 18-ától január 15-éig az ország egész lakossága számára lehetővé teszik az önkéntes és ingyenes antigén-tesztelést. Országszerte mintegy 2000 tesztelési helyet alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, részben pedig az orvosi rendelőkben. A felmérések szerint a lakosság mintegy 40 százaléka érdeklődik a tesztelés iránt, amelyet ötnaponta meg lehet ismételni. A tesztek ára 150 korona, mintegy 1950 forint, és a költségeket az egészségbiztosítók állják.

Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának igazgatója mindezt úgy pontosította, hogy jelenleg mintegy nyolc százalékkal magasabb az átlagos napi esetszám, mint a korábbi hetekben, amikor csökkent vagy stagnált ez a mutató.

A koronavírus-járvány terjedésének mutatója a két héttel ezelőtti 0,7-ről 1,16-ra emelkedett, ami a járvány újbóli terjedését jelzi.

"Amennyiben ez a szám meghaladja az 1,2-t, nem tudjuk elkerülni a járványhelyzet gyorsuló romlását" - szögezte le Dusek.

Az igazgató úgy látja: jó hír, hogy egyelőre nem romlik a helyzet a kórházakban. Jelenleg a kórházakban mintegy 4400 személyt kezelnek, akik közül mintegy 700 állapota minősíthető súlyosnak. A napi halálesetek száma is csökkent, és megmaradt száz alatt. November elején ez a szám meghaladta a kétszázat is. A járvány márciusi kirobbanása óta csütörtökig 9341 ember halt meg a koronavírusfertőzéssel összefüggésben.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön 5864 új igazolt fertőzést mutattak ki, az elvégzett tesztek egynegyede lett pozitív.

Címkék: Csehország, járvány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.