Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újraindítanák az öblösüveggyártást

Újraindítanák az öblösüveggyártást

A kormány tervei között szerepel, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklus iparfejlesztésre fordítható forrásainak segítségével támogassák mindkét magyar síküveggyárban az öblösüveggyártás újraindítását – mondta a Napi Gazdaságnak Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, aki szerint nem kizárt, hogy az uniós pénzek mellett a központi költségvetésből is kaphatnak forrást a gyártók, cserébe az állam többségi részesedésre törekszik.

A csaknem százéves üveggyártási hagyománnyal rendelkező orosházi gyárban (OrosházaGlass Kft.) jelenleg csak síküvegek továbbfeldolgozása zajlik. Két évvel ezelőtt a salgótarjáni ST Glass Kft., valamint az indiai Shamvik Glasstech és az önkormányzat képviselői aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy 60 napon belül kidolgozzák az öblösüveggyártás részleteit. Czékmán József, az ST Glass Kft. ügyvezetője akkor azt mondta, a gyártást több lépcsőben indítanák újra, a cég azóta is felszámolás alatt van.

A magyar öblösüveg-kapacitásokat illetően az államtitkár hozzátette, akár több száz millió palackot lehetne évente előállítani. Ezzel jelentős összegeket takaríthat meg az állam és a palackokat igénylő hegyközségek is, amelyek a színes öblösüvegeket 100 százalékban külföldről vásárolják. Előzetes igényfelmérés szerint csak Salgótarjánban évi 400 millió palackot lehetne gyártani, ezzel 350 ember jutna állandó munkához. A színes üveg újrafelhasználása szempontjából is hasznos lehet a beruházás, mert – nemzetközi tapasztalatok szerint – egy 30 forintos betétdíj esetében az első évben a felhasználók 75 százaléka vinné vissza a begyűjtő helyekre az üveget, öt éven belül pedig 95 százalékos lehetne a begyűjtési és újrafelhasználási arány.

Környezetvédelmi és gazdasági (munkahelyteremtés) szempontból mindenképpen hasznos lenne az öblösüveggyárak újbóli üzembe helyezése – reagált a kormányzati elképzelésekre Farkas Hilda, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KszGySz) ügyvezető elnöke. Hozzátette, az előzetes hatékonysági vizsgálatokat – ha vannak ilyenek – a szakma nem ismeri. Farkas hozzátette, „többutas”, visszaválthatós, az országhatáron belül keringethető üvegrendszerre lenne szükség, amit a betétdíj bevezetésével lehetne megoldani. Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének (HOE) ügyvezető igazgatója szerint kérdéses, hogy valóban lehet-e értékesíteni évi több száz millió palackot csak Magyarországon, termelődik-e egyáltalán annyi hulladék, amelynél már megéri két gyárat üzemeltetni. Sárosi is hangsúlyozta, az előzetes piackutatásokat nem ismerik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során