Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Október 12. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ursula von der Leyen: a Hamász háborús cselekményt követett el

Ursula von der Leyen: a Hamász háborús cselekményt követett el

Egyértelműen meg kell határozni \"azt a fajta borzalmat, amelyet a Hamász elkövetett Izraelben: ez háborús cselekmény, terrorizmus\" - húzta alá Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.

Az elnök a vezetése alatt álló bizottság által szervezett eseményen nyilatkozott, amelynek keretében - Izrael EU-nagykövetének jelenlétében - egyperces néma csenddel rótták le tiszteletüket az az Izrael elleni támadások áldozatai előtt.

Beszédében hangsúlyozta: "a Hamász terroristái nőket, gyerekeket, ünneplő fiatalokat öltek meg, százakat ejtettek túszul (...) csak azért, mert zsidók, és Izrael államban élnek.

"Ez az ősi gonoszság a legsötétebb múltra emlékeztet, és mindannyiunkat mélyen megráz. Ez volt a legsúlyosabb támadás Izraelen belül az állam megalakulása óta" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Hamász terrorcselekményét semmi sem igazolhatja, nincs köze a palesztin nép jogos törekvéseihez.

Ursula von der Leyen felhívta a figyelmet: a palesztin népnek nyújtott humanitárius EU-támogatás nem lehet kérdés, azonban a testület fontosnak véli felülvizsgálni a segélyeket.

Az Európai Unió soha nem adott és nem is fog adni támogatást a Hamásznak vagy bármely terrorista szervezetnek. Ezért most ismét felülvizsgáljuk a teljes támogatási portfóliónkat a helyszínen kialakult helyzet fényében" - szögezte le.

A bizottság elnöke arra is rámutatott, hogy a kialakult helyzetnek destabilizáló hatása lehet a régióra, ezért ennek megfékezésére kell törekedni, továbbá szoros figyelemmel kell kísérni a Hamász-szövetséges Irán magatartását is.

"Az elkövetkező napokban egységesen és összehangoltan kell cselekednünk. De az üzenetem világos. Európa a barátunk és partnerünk, Izrael mellett áll" - nyomatékosította Ursula von der Leyen.

Fotó: AFP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).