Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 24. 16:28, kedd | Belföld
Forrás: MTI

V4 - Orbán: új korszakhoz új eszközök kellenek

V4 - Orbán: új korszakhoz új eszközök kellenek

Európa új korszakba lépett, egy új korszakhoz pedig új eszközökre van szükség - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott, A visegrádi csoport - Európa növekedési motorja című konferencián.

A kormányfő szerint itt az ideje, hogy a közép-európai államok a korábbiaknál kissé bátrabban hallassák a hangjukat a legkényesebb kérdésekben, amire az is feljogosítja e térséget, hogy Közép-Európa gazdasági növekedése nélkül a kontinensen ma nem volna bővülés.
A magyar álláspont az, hogy az Európai Unióban a szerződéseket, köztük a pénzügyi szerződéseket, be kell tartani - közölte Orbán Viktor a José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, Johannes Hahn regionális ügyekért felelős uniós biztos és a visegrádi (V4) kormányfők részvételével rendezett tanácskozáson. Hangsúlyozta, Magyarország elutasítja az uniós alapszerződés "lopakodó" módosítását, a fiskális paktum egyes szakaszainak esetleges hatályon kívül helyezését pedig életveszélyes kísérletnek tartja.
A bevándorlás ügyében a magyar kormány véleménye az, hogy az EU-n belül biztosítani kell a munkaerő szabad áramlását, az unión kívülről érkező bevándorlást azonban le kell állítani, jelentősen le kell fékezni - fejtette ki a miniszterelnök. Szerinte ha a kontinensnek képzett munkaerőre van szüksége, akkor a meglévő, de képzetlen munkaerő-tartalékára kellene költenie, így például a magyar roma közösség képzésére.
Szólt arról is, hogy Európának a megújulásához tiszteletben kell tartania a múltját, tisztelnie kell a kereszténységet, és meg kell adni a nemzeteknek az őket megillető tiszteletet. "Fontosnak tartjuk mi, magyarok azt is, hogy az a sokunkat bántó magatartás, amely mind a házasságot, mind a családot mint értéket relativizálja, kevésbé legyen harsány és bántó a jövőben" - mondta.
A gazdaságpolitikai kérdésekkel kapcsolatban Orbán Viktor ismét olcsó energiát sürgetett, a foglalkoztatás ügyében pedig úgy foglalt állást: mindenkinek munkát kell adni, ez fogja rendbe tenni a gazdaságot, és ezért az államnak, ha átmenetileg is, nagyobb szerepet kell vállalnia a munkahelyteremtésben.
A miniszterelnök beszédében megemlítette, hogy Magyarország nem használta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU által javasolt válságkezelési modellt, egy teljesen különböző stratégiát követett, amiből sok vitája volt az unióval. Ezt követően az Európai Bizottság elnökéhez fordulva kijelentette: köszönetet mond José Manuel Barrosónak a vitákért és az ezek során tanúsított magatartásáért. A bizottsági elnök ugyanis "azon kevés vezetők közé tartozott, aki - bár nyilván szintén elveszthette néha a türelmét, de - mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy a fennálló vitákat kizárólag az érvényben lévő szerződés jogi keretein belül szabad lefolytatni, és a politikát ebből ki kell zárni" - fejtette ki Orbán Viktor.
Köszönetet mondott egyúttal Johannes Hahnnak, mert neki és az Európai Bizottság fejlesztéspolitikájának is köszönhető, hogy Magyarország a válságkezelés közben fejlődni is tudott. Rendelkezésére álltak ugyanis azok az európai pénzek, amelyek lehetővé tették, hogy a belső forrásokat a költségvetés konszolidációjára fordíthassa a magyar kormány, az uniós támogatásokból pedig folyhatott az ország korszerűsítése - mondta beszédében a kormányfő.
A házigazda Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjében azt emelte ki, hogy a V4 tagállamai a tudomány területén is együttműködnek.
A visegrádi országok miniszterelnökeinek keddi budapesti csúcstalálkozójával ér véget Magyarország egy éven át tartó elnöksége az együttműködés élén. Magyarország Szlovákiának adja át az elnöki feladatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk