Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Március 27. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Vádemelési javaslattal zárult a nyomozás (egy ATM elleni támadás, 2010 - Gyomaendrőd)

Vádemelési javaslattal zárult a nyomozás (egy ATM elleni támadás, 2010 - Gyomaendrőd)

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatója.

Vádemelést javasol a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya két román férfi ellen, akik a gyanú szerint 2010 szeptemberében több mint 10 millió forintot szereztek meg és vittek el egy gyomaendrődi ATM-ből. A két 37 éves fiatalembert egy hónapon belül elfogták, 2010 októbere óta előzetes letartóztatásban vannak. A gyanú szerint Magyarországon több hasonló bűncselekményt is elkövettek.

Gyomaendrődön 2010 szeptember 23-án hajnalban egy bankfiókban lévő bankjegykiadó automatát ért támadás. A tettesek a gép pénztároló rekeszét robbantással kinyitották és több mint 10 millió forintot vettek ki belőle. A rongálással további 3 millió 300 ezer forintos kárt okoztak az ATM-et üzemeltető pénzintézetnek. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást indított, és a nagy erőkkel folytatott felderítő munka, valamint a román és nemzetközi igazságügyi szervekkel való hatékony együttműködés eredményeként 2010 októberében elfogtak és őrizetbe vettek két román állampolgárságú férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekmény elkövetésével. A főkapitányság kezdeményezte a két férfi előzetes letartóztatását, melyet az ügyészség indítványára a bíróság el is rendelt. Ezt követően felmerült a gyanúja annak, hogy Magyarországon a Gyomaendrődön történt lopáson kívül más hasonló bűncselekményt is elkövethettek. A most lezárult nyomozás megállapításai szerint a két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2010 márciusában Nagykállón és Derecskén is megkíséreltek pénzt eltulajdonítani egy-egy bankautomatából. Az egyik helyszínen azonban megszólalt a riasztó, a másik automatánál pedig a robbantás hatására nem nyílt ki a pénztároló rekesz, így pénzt nem sikerült elvinniük. A veszélyeztetett érték viszont több tízmillió forintra tehető. Ezen kívül a megalapozott gyanú szerint 2009 októberében Hajdúszoboszlón lefeszítették egy automata lemezburkolatát, majd robbanó anyagot jutattak a gépbe, de az a detonáció következtében nem nyílt ki, nem tudtak pénzt kivenni belőle.

A két 37 éves férfit a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, különösen nagy értékre, társtettesként elkövetett lopás bűntett kísérletével, valamint bűnszövetségben, társtettesként elkövetett visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel bűntett elkövetésével gyanúsítja. A nyomozást vádemelési javaslattal lezárták, az ügyben keletkezett iratokat a napokban továbbították a Békés Megyei Főügyészségre.



Vargáné Szombati Andrea r. fhdgy.
sajtószóvivő
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.